вторник, 17 септември 2024 г.

Православен свещеник добруджанец освети първото българско неделно училище в румънския окръг Телеорман


От настоящата учебна година децата от комуна Извоареле в Република Румъния, които са от български произход, ще имат възможност да учат езика на своите родители и предци в първото Българско неделно училище „Три чешми“ в окръг Телеорман в северната ни съседка. Училището бе осветено от отец Михаил Михайлов от село Шуменци, като представител на Тутраканска духовна околия на Русенска епархия. Той гостува на встъпителното тържество със своята съпруга презвитера Калина Михайлова – по професия учител, а през последните години и колекционер на български народни носии. Репортаж от събитието представи MEDIA SUD TV.

За двамата радетели на българщината това е поредно гостуване в Румъния по покана на тамошни дейци на културата и народното творчество от двете страни на река Дунав. В Извоареле те посетиха и местния краеведски музей, в който е съхранено народно богатство, представящо бита на българите, пренесен от другата страна на реката при поредното преселение в условията на османското владичество. По публикация на БТА: „Учебната година бе открита с питка и здравец, както повелява традицията. Децата бяха посрещнати в класната стая със сини балони, лакомства и учебни помагала на всеки чин“.

Готовност да организират и свой духовен пристан на образователна основа са заявили и от Съюза на банатските българи в Румъния. Над 20 са учениците, на които от България са им пратени учебници, включително по религия, дарени от различни институции и събрани по частен път. Посланикът на страната ни в Румъния Радко Влайков бе официален гост на събитието, съобщиха за БТА от дипломатическото ни представителство. В тържеството се включиха местният кмет Дан Гена, който е съдействал на начинанието, и Михай Леку – президент на Асоциация на българското малцинство „Български извори” в Извоареле, където живеят над 2 500 души.

В Уикипедия четем, че „Според оценки на БНР през 2002 година почти всички в селото са етнически българи. Смята се, че предците им са се преселили от земите на днешна България през XVIII и XIX век, дошли от селата около град Плевен и че са се устроили заедно с бесарабски българи. На празника присъстваха обаче гости от Община Габрово, с които миналата година е имало осъществено съвместно събитие, също от Българск
о неделно училище „Йордан Йовков“ към посолството на България в Букурещ и от Асоциация „Българска радост“ от село Бълени-Сърби от окръг Дъмбовица.

Няма коментари:

Публикуване на коментар