четвъртък, 26 септември 2024 г.

Есенното равноденствие мина - политическият гонг кани кандидатите за народни представители на предизборна борба

 Най-актуалното съобщение от Районна избирателна комисия Силистра има следното съдържание: 133-ма (112 мъже и 19 жени ) от 27 политически субекта – 18 партии и 9 коалиции, са кандидатите за народни представители за участие в изборите за 51-во НС на Република България в 20-и МИР Силистра. Това е станало ясно след регистрираните заявления от политически сили с последващи решения на Комисията от 24.09.2024 г. Най-възрастен сред кандидатите е 82-годишната Надежда Таскова от листата на ПП „Български национален съюз – НД“, а най-младият кандидат е от същата политическа сила и това е 22-годишният Тони Стойков. ПП „Социалистическа партия – Български Път” е единствената от регистрираните на национално ниво в ЦИК, която е без участие в област Силистра.

За разлика от други избори, в ролята „сам юнак на коня“ са кандидати на малък брой партии и коалиции (2): ПП „Бригада“ и „Правото“. Техен контрапункт с „пълни листи“ – 8 кандидати, 6 партии и коалиции: КП „ГЕРБ-СДС“, КП „ПП-ДБ“, КП „ДПС-Ново начало“, КП „Алианс за права и свободи“, КП „БСП – Обединена левица“, ПП „Величие“.

Според статистиката жени (между една и две) са кандидатирани от 15 партии и коалиции – като водачи са само в „БСП – Обединена левица“, „Възраждане“ и „Правото“. Предвид спецификата на имената в някои от партиите е възможно да има и други дами, които не „разпознаваме“ от първо четене. Характерно звучене, предизвикващо различни спомени и асоциации, имат абревиатурите на някои от партиите и коалициите: БТР, КОЙ, МЕЧ, ДОСТ. А други, като „Булгари“ и „Моя страна България“, също имат своите неочаквани, послания към избирателите, вероятно планирани от своите създатели. Предвид много обстоятелства през последните избори не са изненада водаческите места в листите на кандидатите на основни играчи в политическия ни живот.

В „ГЕРБ-СДС“ настоящият народен представител от последен на предишните избори стана първи в подредбата за предстоящите. Във „Възраждане“ настоящата депутатка на партията е първа за втори път в родния си регион. От „БСП – Обединена левица“ бе потвърдено предишно участие на водача на листата, но вече от подгласна влиза в лидерска позиция. За ПП „Величие“ пръв е народен представител в предишен формат на НС –тогава от друга коалиция, но е водач на втори поредни избори). Повторен опит за влизане в НС прави водачът на КП „ПП-ДБ“.

Начело на КП „Алианс за права и свободи“ е дългогодишен народен представител, включително настоящ от досегашния формат на ПП ДПС, на която бе и сълидер. Не сме броили за кой пореден път пръв е водачът на ПП „Партия на целените“. Отново един и същи хора в сравнение с предишните избори са начело на КП „Синя България“, „Има такъв народ“, „Глас народен“, „БНС-НД“, БСДД, а в МЕЧ вторият е станал първи. При по-внимателно взиране може да се намери и „движение“ на едни и същи хора, но като водачи на различни от предишни формации.

Прави впечатление, че все повече намалява участието в листите на няколко категории хора: лидери на партии на регионално и местно ниво и знакови представители на обществено значими професии – лекари, учители, културтрегери. В голяма степен отсъстват известни личности от бизнеса и сферата на селското стопанство – земеделски кооперации, сдружение и т.н. Не са налице специалисти с ангажименти и роля в неправителствени организации и синдикати. Не са изкушени да се включат или не са поканени за депутати спортисти с постижения и резултати. Незначително видим е балансът между пол, възраст, професия, представителство от административни единици (град – село, общини). Не е значимо в количествено отношение в листите присъствието на действащи общински съветници от различните политически сили и общини, макар че тяхна работа е да бъдат представители и за по-високото законодателно ниво – българския парламент.

В повечето листи се „въртят“ едни и същи имена, като на някои от тях дори не са сменени местата, примерно, защото са заслужили по-голямо доверие на база на предишно свое участие в своеобразната изборна надпревара. Реално погледнато, вероятно по причина на големия брой парламентарни  избори, проведени за кратко време – близо десетина за малко повече от три години, не са много желаещите да се поотъркат публично в палитрата от партийни „бои“. Допуска се, че е възможно и вътрешно-партийни интриги, както и друг вид „борби“, да влияят на подбора на кандидати, но е възможно и да липсва въображение при търсенето на кандидати да представляват народа на Добруджа в НС на България. В някаква степен всичко това влияе и на поведението на партиите в предизборната борба, защото няма достатъчно изявени лидери, подготвени говорители, ясни и категорични послания в политическата препирня, както и правещи впечатление на избирателите добре структурирани програми.

Някак схематична и свита в пространството стана политическата агитация – основно чрез социалните мрежи, в по-малка степен в сравнение с предишни години при преки срещи с избирателите, все по-скромно в медиите на хартиен носител, а символично дори в електронните им варианти. Разчита се все още на билборда да каже „Здравей“ на избирателя, както и на най-остарялата форма – плакатната, която отдавна не „осигурява“ някога вездесъщите хипотетични 10%. Причините може да търсим в различни посоки. Сигурно има недостиг на средства и на умения от страна на хората, от които зависи „всичко това“.

Пасивна е скритата подкрепа от страна на бизнеса, защото представителите му нямат очаквания за по-добра бизнес среда. Има умора в обществото и сред политическия елит. Неясно е бъдещето на политическия хоризонт на принципа „след изборите – кой с кого е в мнозинство и евентуално в управлението“. Разбира се, целият този процес е в зависимост и от други фактори – външно влияние от Запад, от Изток и от „столицата на Европа“. Важен е отзвукът от проблемите в „международното положение“ – предстоящите избори в САЩ, войните по света, разместването на пластовете в отношенията на бизнес ниво между континентите и водещите в тях държави и пр.

Мандалото с регистрацията по традиция падна в законния срок. ЦИК и РИК-овете по места се произнесоха. Партиите, коалициите и техните кандидати са ясни. Време е утре – 27 септември, гонгът да удари, поканвайки кандидатите да се явят премени в екипите си на ринга, тепиха, паркета, сцените, залите, площадите, мегданите и парковете, за да се премерят в очите на избирателя чрез силата на думите, жестовете, усмивките и сбърчените вежди. От опит знаем, че накрая не винаги побеждава най-добрият и най-убедителният, но които и да са нашите четирима представители от Крайдунавска Добруджа – тяхна е волята как да гласуват от наше име в следващия национален законодателен политически колективен орган, на чиято сграда все още пише „Съединението прави силата“.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар