сряда, 25 септември 2024 г.

Научна конференция „Културни наследства и общности“, посветена на 50-ата година на Музея на Дунавския риболов и лодкостроене в Тутракан

 

Община Тутракан с кмет д-р Димитър Стефанов и Исторически музей – Тутракан с директор Петър Бойчев – почетен гражданин на Тутракан, подготвят научна конференция „Културни наследства и общности“ с научен ръководител и модератор на първата научна сесия проф. д-р Николай Ненов– директор на партньор в организацията на форума – Регионален исторически музей – Русе Той е с в двудневна програма на 17 и 18 октомври т.г. и е посветен на 50-ата година на Музей на Дунавския риболов и лодкостроене.

На неговите „Ретроспекции и перспективи“ е посветен встъпителният доклад на Величко Атанасов от музея на града домакин. В конференцията ще вземат участие автори на доклади и изследвания от Русе, Тутракан, Силистра, Варна, Ловеч, Шумен, Габрово, Враца – представители на различни среди – академични, научни, музейни, административни на национално ниво, етнографски и др. 

Област Силистра е представена с няколко докладчици, освен вече споменатия г-н Атанасов, а именно: Доц. дфн Тодорка Георгиева, Русенски университет „Ангел Кънчев“ – Филиал Силистра, която е модератор на третата сесия  („Рибарството като поминък и съдба в крайдунавските градове); д-р Йордан Касабов – етнолог от Силистра („Рибата – мит и път в живота“), д-р Наталия Симеонова – РИМ Силистра (Действия на румънската окупационна власт (1919-1940)за сриване на българската духовност, образование и култура“); Йордан Георгиев – журналист от Силистра („Рибарството в Силистренския край в прозореца на публикациите в най-старите вестници в Крайдунавска Добруджа“); Калина Михайлова – педагог и носител на наградата „Пазител на традицията“ от с. Шуменци, общ. Тутракан („По пътя на корените – от Черна до Белица с болка и любов!“).

Самият Исторически музей Тутракан се представя чрез своите уредници, специалисти и сътрудници с няколко разработки: Румяна Симеонова  („Развитие на лозарството в Тутракан до края на ХХ век“); Даниела Радулова („Православно християнско братство към храм „Св. Николай” в Тутракан“); Екатерина Николова-Цанева, Лидия Тотева („Тутракан през погледа на чуждестранни пътешественици през XIX век“). Радка Трифонова от СУ „Христо Ботев“ – Тутракан („Културно наследство в музейната педагогика – иновационна образователна технология за учители и музейни специалисти“).

В програмата са предвидени и съпътстващи акценти: посещения на музей „Тутраканска епопея – 1916“ – Шуменци и на Музея на Дунавския риболов и лодкостроене, откриване на изложба „Речни вълнения“ и концерт. Гостите – участници в конференцията ще бъдат настанени в комплекса „Рибарска махала“, която е единствена по рода си в Европа, както впрочем и по своето съдържание музеят – юбиляр.

По публикация в интернет, „Етнографски музей „Дунавски риболов и лодкостроене“ в Тутракан е част от Историческия музей на града и е открит през 1974 г. Създаден е, за да съхрани богатата материална и духовна култура, обществено устройство и бит на българите от крайдунавските рибарски селища. В края на ХІХ и началото на ХХ век град Тутракан е център на дунавския риболов. Експозицията е в сграда, построена през 1907 година, и е разположена в 7 изложбени зали, разполага с два аранжимента на интериор и с минераложка изложба“.

ЙОРДАН ГЕОРГИЕВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар