сряда, 18 септември 2024 г.

Българо-френското-монголско етно трио отново с концерт в Силистра


Два традиционни лъкови инструмента – „българска гъдулка“ и монголски „морин хоор“ в ръцете на виртуозите – родения в Силистра Димитър Гугов и азиатския му колега Енхджаргал Дандарваанчиг, съпроводени от френския перкусионист Фабиен Гюйо. Иначе казано триото Violons Barbares – една от най-ценените в света в сферата на етномузиката, отново ще гостува в Силистра. Този път на 22 октомври т.г., за да изнесе пореден запомнящ се концерт. 
Групата е създадена във Франция от гъдуларя Димитър Гугов – наш съгражданин добруджанец, живеещ в Страсбург. Тя препуска от 2008 г. насам с турнета по целия свят - от Париж до Бразилия – понякога маршрутът ѝ спира за няколко дни и в центъра на Балканите – България. А заради Гугов да станем част от музиката ѝ имаме привилегията и ние от крайдунавския град. 

Така също от Монреал до Нова Зеландия. През 2024 година европейското им октомврийско турне минава обаче и през няколко български града, включително отново Силистра, още във Варна, София и Пловдив.  През 2023-та Варварските цигулки представиха в драматичния театър новия си четвърти албум „Чудовища и фантастични същества“, с които възнаградиха с настроение и силистренската публика. Този октомври групата се завръща с един енергизиращ концерт! Ще чуете любимите бомбастични обработки на песните „Крушовица“, „Седенки“, „Джоре Дос“, „Олелия“, но към тях са прибавени и…нови изненади. Ще бъдете смаяни от космическия глас на Енхджаргал Данадарваанчиг – Епи, който ни отнася в тайнствената монголска пустош. Той води със себе си монголската конеглава цигулка, която има неповторимо звучене.


Няма коментари:

Публикуване на коментар