четвъртък, 27 юли 2023 г.

Силистренци в компанията на Александър Селие при гостуването му в България

Мултиинструменталистът Александър Селие от Швейцария, наречен така в публикация на сайта на БНР преди време, който по линия на своите предци е свързан с фолклора на България, отново е на гости в нашата страна. Този път в неговата компания, включително при посещението му в Крайдунавска Добруджа, са и няколко изявени силистренци. Сред тях са Димитър Богданов (на снимката първият вляво) - танцьор и хореограф, който живее в Швейцария и е сред организаторите там на редица дни на българската култура, включителбно с участието н знаменитата ни тенисистка Мануела Малеева (тя пък бе в Силистра миналия септември и получи добруджанска носия като подарък от фолклористката Мария Христова, заричайки се с нея да започне своя колекция от носии).

Богданов е възпитаник на Ансамбъл "Добруджанче" от славните му времена при създаването му от Иван Иванов (1977 г.). С него бе и инструменталистът Велико Великов (на снимката е вторият отляво надясно, а до него вдясно е самият Селие), собственик на музикална школа в Силистра, носеща името му, и в същото време учител по музика в град Алфатар. В един момент от пребиваването си в България г-н Селие имаше среща и с Ивелина Димова - "Глас от Добруджа", дългогодишен кадър на Държавен ансамбъл "Филип Кутев", а от няколко години диригент на народния хор при АНТП "Силистнра" (НЧ "Доростол").
Александър Селие е син на Марсел Селие - откривател на "Мистерията на българските гласове". За него "Мистерията на българските гласове" за мен също е нещо много свещено, много ценно и много крехко. За него трябва да се полагат грижи като за градина. Да се продължи традицията от предишното поколение", разбираме от интервю от миналата година за националното радио, когато Александър гостува за 70-годишнината на уникалиня хор, пославил българската народна песен по света.
И още от интервюто: "Баща ми искаше да представи "Мистерията" в радиопредаване през 1975 година. Никой не знаеше за българския фолклор. Той се чудеше как да дадеш име на нещо толкова невероятно. Той смяташе, че е трудно да се даде име. Така му хрумна тази чудесна идея да представи музиката под това име по радиото".

Няма коментари:

Публикуване на коментар