петък, 7 юли 2023 г.

КНИГА НА ДИМИТРИНА ХРИСТОВА ЗА ПОЧЕТНИТЕ ГРАЖДАНИ НА СИЛИСТРА В РАМКИТЕ НА 80 ГОДИНИ

Излезе от печат книгата „Заслужена почит. Почетни граждани на Силистра”, дело на Димитрина Христова - дългогодишен библиотекар, краевед и общественик. В уводните думи на изданието четем: „Паметта на един град! Тя е преди всичко съдбата на неговите граждани, на хората, които са го градили и са се борили за неговия икономически и културен просперитет. Силистренци отдават заслужена почит на онези, които са допринесли особено за това. Имената им се запазват за поколенията.

Званието „Почетен гражданин” е израз на признателност на обществеността към гражданите, които отговарят на определени условия за принос в обществено-политически, стопански и културен живот на Силистра. Настоящето издание цели да не се забравят имената на почетните граждани на Силистра за изминалите 80 години – от 1941 до 2021 г. Подредени са по години на номинация. Придружени са с биографични данни, портрети и друг снимков материал. Годините на починалите са дадени в скоби след името. Изработен е и азбучен указател на имената и на тези родени в Силистра. Срещу всяко име е отбелязана годината на номинация и раждане”.

Според азбучника в книгата за тези 8 десетилетия Силистра има 33-ма почетни граждани - 6 жени и 27 мъже. По професиии и представителство в обществото: от сферата на културата (литература, музика, изобразително изкуство, журналистика) - 12, политически дейци (за отбелязване - нито един народен представител и само двама кметове - първите след възвръщането на Южна Добруджа към България) и ръководители в различни периоди (от 1941 до 1989 г.) - общо 6, чужденци от бившия СССР - 4 (най-известен от тях е летецът космонавт Владимир Комаров, чието име носи днес ПГМТ в града), лекари - 3, от средите на образованието - 3, други (жени, носещи имената Силистра и Доростела) - 2, представители на духовенството (митрополитите Иларион и Амвросий) - 2, спортист -1, бизнесмен - 1.

Шестима са почетните граждани, за които званието е посмъртно: Аврам Василев, Владимир Комаров, митрополит Иларион, Йордан Маринов, Валентин Чернев, д-р Здравко Горанов. Родени в Силистра са 10 от почетните граждани: Манол Манолов - деец на БКП; Пирин Бояджиев - учител, общественик и автор на книги; д-р Николай Русев, маестро Ивелин Димитров и Валентин Чернев - дейци на културата; д-р Здравко Георгиев - лекар; Доростела Флорова - носи името на града от римския период, Николай Касабов - спортист (борец), Явор Георгиев - бизнесмен, Аврам Василев - учител.

Представянето на книгата ще бъде през месец септември т.г. Тогава ще бъдат възкресени имена на хора, които отдавна не се въртят в публичното пространство, защото е минало дълго време от момента, когато са били актуални в едно или друго качество. Вероятно информацията за определени личности ще се окаже оскъдна, а за други - предостатъчна, но какво да се прави - съдба и въпрос на възможности за баланс между поколенията.

По АРТ Силистра с допълнения от ВЕРСИНАЖ

1 коментар:

  1. Здравейте и добре дошли в Spotcap Global Financial Services, Казвам се Клаудия Клайн, аз съм кредитор, а също и финансов консултант. Предлагам всякакви кредитни услуги

    Имате ли остра нужда от финансово подкрепление? Имате ли нужда от заем за различни цели? ако отговорът ви е да, ще ви посъветвам да се свържете с моята фирма чрез | spotcapglobalservices@gmail.com | или изпратете текст в WhatsApp чрез: +31642117819 | и имате заем в сметката си в рамките на 24 часа, защото ние предоставяме отлични услуги за заем по целия свят.

    Ние предлагаме всички видове кредитни услуги (личен заем, бизнес заем и много други), предлагаме както дългосрочни, така и краткосрочни заеми, а също така можете да заемете до 15 милиона евро и даваме заеми при нисък лихвен процент от 3% годишно. Моята компания ще ви помогне да постигнете различни цели с широка гама от кредитни продукти.

    Признавам факта, че получаването на законен заем винаги е било огромен проблем. За хората, които имат финансов проблем и се нуждаят от решение за него, много хора намират за толкова трудно да получат заем за капитал от местните си банки или други финансови институции поради висок лихвен процент, недостатъчно обезпечение, съотношение дълг/доход, нисък кредитен рейтинг или всякакви други причини

    Край на времето за чакане или стресиращите банкови посещения. Нашата услуга е достъпна 24/7 - можете да получите заем и да извършвате транзакциите си, когато и където имате нужда

    Ние предоставяме 24-часови кредитни услуги от световна класа. За запитвания/въпроси? - Изпратете имейл до | spotcapglobalservices@gmail.com | или изпратете текст в WhatsApp чрез: +31642117819 | & Получете отговор веднага

    Вашето семейство, приятели и колеги не е нужно да знаят, че имате недостиг на пари, просто ни пишете и ще получите заем.

    Вашата финансова свобода е във вашите ръце!!

    ОтговорИзтриване