вторник, 4 юли 2023 г.

Тържествена служба в храма в Калипетрово в чест на рождения ден на протопрезвитер Добри Чаков


Обществеността на село Калипетрово и миряните от енорията около православен храм "Св. ВМЧК Димитрий" по най-тържествен начин отбелязаха 73-ия рожден ден на протопрезвитер Добри Чаков - председател на църковното настоятелство в родното си село и от 2002 година насам протосингел на Доростолска епархия с център Силистра.


Миналата година по това време в катедрален храм "Св. св. първоапостоли Петър и Павел" в крайдунавския град бе отбелязана 50-ата годишнина на отец Добри, както го наричат всички, от момента на ръкополагането му за свещеник. Тази година тържествената света литургия с участието на български, румънски и молдовски свещенослужители бе поредната своеобразна духовна награда в негова чест. Местният автор Димитър Курдоманов му посвети свое стихотворение.
Добри Чаков е инициатор и организатор още от времето на митрополит Иларион на мащабна дейност по ремонт и обновление на стари църкви, както и за изграждане на нови храмове и параклиси с цел оформяне на малка "Св. гора" около древния град Силистра - наследник на яка крепост - стожер на няколко цивилизации.
Забележително и запомнящо се е, че по повод годишнината на отец Чаков на територията на калипетровския храм бе открит и зоокът, който става допълнителен момент край обителта заедно с Духовния център - средище на не едно и две културни събития, често спонсорирани от протопрезвитера, както и с 12-те мини параклиса, посветени на господните празници.

Да припомним също, че отново по идея на Чаков през есента на миналата година на най-високото над Калипетрово място бе издигнат 15-метров православен кръст, изработен по каноните на Източното православие. Негова е и заслугата да бъдат провеждани поклоннически пътувания на добруджанци по свети места в Израел.

Няма коментари:

Публикуване на коментар