сряда, 12 юли 2023 г.

Община Кайнарджа се побратимява с българско село в Молдова

12 юли 2023 г. Национален клуб на БТА в Силистра. Пресконференция по инициатива на Иво Ангелов - председател на Фондация "Бъдеще 2008", по повод предстоящо побратимяване на община Кайнарджа с населеното с българи село Колибабовка в Леовски район на Република Молдова (в него има общо 27 села и Колибабовка е от малките по броя на населението си). Делегацията е водена от 36-годишния кмет на селото Иван Искимжи. Молдовските българи вече имат един свой побратим в родината на предедите им - община Брезово. В Ю Туб - видео от Колибабовка:https://www.youtube.com/watch?v=_aMp5t_chHQ (публикацията е от преди 4 години). И още един материал за празника на реколтата в селото: https://www.youtube.com/watch?v=Fmzhah-fca8 (от ноември 2016 г.).

"В Молдова предстои административно-териториална реформа - обединение на няколко населени места в обща структура, затова дойдохме да видим в Кайнарджа като център на община как е решен този въпрос в България и как функционират органите на местната власт", заявиха гостите пред представители на медиите. Селото е от 600 реално живеещи в момента жители и най-вероятно ще бъде обединено с други 14 населени места с общ кмет и орган за местно самоуправление. Отначало - преди 112 години, селото е нямало свое название и няколко години неофициално хората го наричат „Нова Твърдица“.
Селото е създадено през 1911 г. от българи от молдовската Твардица - наследници на българи от Сливенския край, напуснали българските земи в годините на руско-турската война през 1828-1830 г. Сега около 50 души са ангажирани в различни управленски структури, включително училище, макар и само с 24 деца, дом на културата (имащ свой ансамбъл и самодейни групи), библиотечно звено с 5 000 тома книги, от които малка част са на български език, и др.
Селото носи името на своя благодетел при основаването му - нотариуса Максим Колибаба, съдействал на българите да се устроят на новото място срещу условието да нарекат населеното място на негово име. За съжаление, както отбеляза кметът Искимжи, "Колибабовка е едно от забравените в Молдова български села, тъй като не получава помощ нито от тамошната, нито от българската държава".
В Леовски район има още три села с българско население, но концентрацията в тях на българи е много по-малка в сравнение с Колибабовка - село, разположена в северната част на Буджака, където тачат стародавните ни традиции във всички сфери - в празнично-обредната система (в музейната сбирка с над 600 експоната), в поминъка (селско стопанство, свинеферма, лозарство, градинарство), кухнята, в запазването на езика (днешните млади колибавци знаят по 4 езика - български, руски, молдовски и един западен език).
Не са малко обаче съселяните им в емиграция - най-много в Русия - примерно в Подмоковието, също в страни от Централна Европа. Повечето от тях пращат пари за издръжка на близките си, както и при необходимост помагат примерно за реконструкция на православната църква. Подобно на мнозина нашенци и в България обаче те не се връщат да изграждат къщи и бизнес в родното си място.
По инициатива на Фондация "Бъдеще 2008" през последните няколко години са побратимени от област Силистра, както и от други области, 8 български села с населени места от Молдова - 6, от Украйна - 1, и от Румъния - 1. Колибабовка и Кайнадржа са следващата двойка в този списък на родолюбива проява на неправителствената организация.
Всички реакции:
Dimitar Kulev и Elena Radeva

Няма коментари:

Публикуване на коментар