вторник, 25 юли 2023 г.

Балчик очаква деветото издание на Международен форум "Българско наследство" с добруджанско участие


В периода 24-26 август 2023 г. в черноморската ни перла град Балчик предстои деветото издание на Международен форум "Българско наследство" - една проява на едноименното сдружение с председател Маруся Костова - издател на в. "Балчишки телеграф", както и негов главен редакотр, с партньори на национално и местно ниво. Тази година сред акцентите са доклади, посветени на Васил Левски във връзка със 150-годишнината от неговата гибел. По традиция има и краеведски панел с разнообразно съдържание с участието на докладчици от България, както и от българската диаспора в Румъния, Молдова и Украйна.

За пореден път е предвидено и участие на докладчици от град Силистра. Заявените теми са, както следва: Тодорка Георгиева и Валентин Петков: "Левски, Каравелов и българската народна песен"; Тодорка Георгиева: "Представяне на книгата "Милостта на времето" на д-р Йордан Касабов"; Йордан Георгиев: "Псевдонимите на Васил Левски – код към мисията му на революционер" и "За българската Омирка Баба Васила и за сборниците с народни песни от Добруджа в най-ново време, Йордан Касабов: "Скрити от погледа истини за етнодемографията на гагаузите", Румяна Лебедова: "110 от рождението на Пирин Бояджиев".
Известна е и програмата на Форума. На 24 август 2023 г. в ТИЦ "Мелницата"- III етаж, от 17.00 ч.: Откриване на изложба, изготвена от Национален музей "Васил Левски" град Карлово. Следва поднасяне венци и цветя на паметниците по главната улица "Черно море" и дефиле от 17.30 ч.-18.30 ч. Концертът за откриване на форума е в 18.30 ч. в НЧ "Паисий Хилендарски 1870".
На 25 август 2023 г. от 9 до 17 ч. в салона на НЧ "Паисий Хилендарски 1870" е фолклорният конкурс., а на 26 август 2023 г. от 11.00 ч. в ТИЦ "Мелницата" започва форумът във вид на конференция, посветена на Васил Левски с водещ: проф. Пламен Митев от СУ " Кл. Охридски". В същия ден от 17.00 ч. отново в ТИЦ "Мелницата" е конференцията за етнологията на българите с водещ: доц. д-р Елена Рацеева от Кишиневски университет, Република Молдова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар