петък, 22 май 2020 г.

Силистренският треньор Неделчо Цвятков в "Сценична треска” на БНР

Неделчо Цвятков е преподавател в Спортно училище „Дръстър" Силистра. Той президент и треньор в Спортен клуб „Багаин" - един от най-успешните по отношение на обучение по източни бойни изкуства и единоборства. Под негова опека е и малка зала за фитнес в подземните пространства на Дом на учителя (под кино „Латона"), която скоро премина през освежителен ремонт. На територията на дома е и зала за йога, посещавана от хора от различни възрасти. 

Любопитна подробност е, че Цвятков свири на кавал и негови мелодии са огласяли пещерите по Сухоречието в Добруджа (вкл. при Оногур и Стрелково), на връх Мусала, комплекса „Царска Бистрица“ и др. Преди години на проява на Ротари клуб Силистра той е негови възпитаници представиха стари японски ритуали. Съпругата му е Ивелина Цветкова - някогашна национална състезателка и медалистка в няколко спорта - джудо, самбо, сумо, борба. Национал и медалист от различни първенства по джудо и джу-джуцу е и синът му Златко Цветков. Другият му син Цветан Цветков е също треньор по фамилните спортове.

Преди няколко дни дългогодишният спортен педагог, който е и основен лектор в структурата на местния „Корал клуб", както и един от участниците в онлайн разговорите, организирани във фейсбук групата „В светлината на универсалното учение”, даде интервю за БНР. Участието му в националния радио ефир бе в рубриката „Сценична треска”, където пред Бояна Андреева Неделчо Цветков обяснява някои от своите тези, които прилага на практика в работата си с младите хора.

"Когато човек се постави в средата, когато се стреми да се самоусъвършенства, когато се стреми чрез това, което прави, да бъде по-пълноценен, да има връзка с духа, с Бога, с онова, което е в основата на всички проявени и непроявени неща, тогава можем да разсъждаваме за универсалното учение като за един океан. В него се вливат много реки, потоци, знаем как започват нещата – от едно изворче. Така е и с бойните изкуства", казва Неделчо Цветков – Багаин.
„Човекът е микрокосмос, многопластово същество, което има в себе си потенциала да участва и като изява и развитие да бъде във всички вибрационни пластове на вселената, като се стигне дори до оная искрица, която е в основата и на човешкия микрокосмос, искрицата от неговия Създател."

При бойните изкуства и пътя за усъвършенстване не става въпрос за бой и убиване. Майсторството в бойните изкуства, водещо до поразяване на противника, е развито като страничен ефект във време, когато хората е трябвало да оцеляват, уточнява Неделчо Цветков – Багаин. „Много от обикновените хора не са имали оръжия, с които да защитят себе си и близките и са развили такива технически умения, които позволяват с голи ръце да се защити човек.“

В джудото най-ниската ученическа степен е бял пояс – това означава, че не знаеш нищо. Основателят на даден стил или най-висшата степен е бял пояс, но двойно по-широк. Тоест започваш от нищото и стигаш до оная пълнота, пустота, която е в основата на нещата, пояснява Неделчо Цветков. „Истинските майстори на бойните изкуства са имали силата да се защитят при всякакви условия, но в своята практика, ежедневна, са хванали всъщност тоя талвег – това универсално учение и това им е помогнало да изявят своята пълнота.“  

Смесването на културите на Изтока и Запада е довело до доминиране на техническите умения, а стремежът за вътрешна изява и трансформация е останал на заден план. Като пример Багаин посочва йогата, при която в съвременния контекст са се развили много стилове с акцент върху външната част на работа с тялото.
Тялото е биоскафандър – място, от което наблюдаваме света и затова то трябва да бъде здраво и силно. Не по-малко важен при бойните изкуства обаче е моралният кодекс: отношението към противника, към учителя, към семейството, към околните, които са базови за вътрешното развитие, отбелязва Неделчо Цветков, който се занимава с бойни изкуства вече 40 години.

За себе си той е открил великия смисъл – да осъзнаеш себе си като искрица от абсолюта, да влезеш в процеса, който ти позволява да се пресътвориш според първоначалния божествен план. „Затова имаме толкова много инкарнации, за да можем да стигнем до това. Рано или късно всяко човешко същество се докосва до онова знание, което ще го постави на пътя. Тук въпросът е дали когато усетим това докосване ще хванем протегнатата ръка, ще последваме тоя зов.“

Универсалното учение от зората на човечеството обхваща цялото творение, отбелязва Цветков. Живеем в трудно време. Времената са се променили много от онези преди 2000 години, когато християнските мистерии са получили своя начален тласък и са се развили чрез богомилите, катарите, розекройцерите и школи от различни традиции. Периодът е динамичен и в астрологически смисъл, изтъква Багаин. По думите му „Земята променя същността си като се подготвя за дом на новото човечество, живеем в период на трансформация, на която подлежат много от хората, които са тук“.

„В момента хората са подложени на невероятен натиск. Интернет мрежата разпространява астрални вибрации по цялата земя – това е не само мрежа за комуникации, а са канали, през които тече астрална енергия. Най-често тя е създадена с цел манипулация на хората и отклоняване на вниманието им от истинската същност“, коментира треньорът по бойни изкуства в предаването „Сценична треска“. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар