събота, 30 май 2020 г.

Лилия Велчева ни припомни, че 29 май е Европейски ден на съседа

За пръв път е честван в Париж преди 20 години. На този необикновен празник учителката и поетеса Лилия Велчева посвети своето есе "ЗАЕДНО МОЖЕМ", което сподели в личния си профил във Фейсбук. На 20 юни е примерната дата, когато оглавяваният от нея Инициативен комитет ще открие най-новата "придобивка" на жилищния блок, начмиращ се на ул. "Скобелев" 24 - пано, посветено на патрона на кооперацията, намираща се в центъра на град Силистра.



Добрата Съдба ме доведе в Силистра преди години. Обикнах този град, кацнал като бяла чайка на брега на Дунав. Спокойствието и спомените в красивите стари силистренски домове са съхранили аристократичния дух от миналото, който и днес витае навсякъде. 

Обичам уюта на тихите улички. Една от тях е близо до моя дом. Често се разхождам по нея. Любувам се на красивата къща, отново „облечена” в зелената си царствена премяна. Над портата й, окъпано в слънчевите лъчи, прекрасно лилаво цвете дружелюбно ми се усмихва . Тук е и домът на семейство Мара и Пирин Бояджиеви. Силистренци добре ги познават. Не са ги забравили. Все още някои от учениците на г-жа Бояджиева разказват на децата и внуците си за своята учителка и незабравимите часове по френски език. Днес домът е потънал в тишина. И тази пролет лозата се е събудила. Простира „криле” в очакване под сянката й да дойдат гости…На чаша кафе и сладки приказки млади силистренци да се съберат под нея. Звън на китари и поетичен шепот да омагьосат звездните вечери…


Връщам се назад и долавям уханието на най-вкусното кафе, което може да намери всеки ценител на това божествено питие. Правят го в кафе „Централ”. Тук е любимо и много приятно място за срещи. Собственикът и персоналът са изключително любезни, а обстановката уютна, красива и задушевна.
Днес е 29 май - Ден на съседите.
Замислям се…Като бяла ладия в реката на мислите ми се появява една сентенция на Сенека: „Величието на някои дела се състои не толкова в размерите им, колкото в навременността им.”

Преди време на входната врата на блока ни се появи необичайна покана. Тя призоваваше заедно да почистим улицата и пространството около нашето ощо жилище. Когато видях, че съседите ни излизат и започват задружно работа се убедих в правотата на Сенека. Колко навреме беше дошла тази идея. През изминалите дни вятърът обрулил последните листа на дърветата, разпилял отпадъци от казаните за смет. Беше ги нахвърлял в градинките.

„Ние знаем какви сме, но не знаем какви можем да бъдем” (Шекспир).

Познаваме се, от години живеем на една улица, в един блок. Децата ни пораснаха заедно, а сега внуците ни тичат наоколо. Всеки от нас има своя професия и живот, в които се е доказал, но в онзи ден научихме и още какви можем да бъдем. Убедихме се и във вечността на арабската мъдрост „Който иска да направи нещо, намира средства, който не иска да направи нищо, намира причина”.


„Ентусиазмът не отива при тези, които го търсят; той идва при нас, когато го заслужаваме", твърди Жорж Санд.

Тогава бяхме заслужили ентусиазма, който ни завладя, и сътворихме добри дела. Дадохме добър пример на внуците си, които участваха в почистването редом с нас.
Днес си спомням за още един хубав пример. Съседът ни Георги Вълев заедно с прекрасния си внук Преслав изработи и ни подари две скамейки. Приехме подаръка му с благодарност и аплодисменти. В блока ни живеят любители на цветята, които оформиха красиви градинки и ежедневно се грижат за тях: Мария Орлоева, Божана Кирова, Жечка Раданова, Тодора Ненова, Стела Вълкова. За красотата, която създавате, БЛАГОДАРИМ!

Да превръщаме добрите помисли в дела и в бъдеще, 
скъпи съседи и приятели! 
ЗАЕДНО МОЖЕМ!

Вече знаем, че когато сме заедно, можем да направим още, за да бъде чисто, подредено и красиво около нашите домове, на нашата улица, в нашия град. На всички съседи от блока и от нашата улица пожелавам много здраве, лично и семейно щастие! Добри сбъдвания през всичките им житейски сезони!

Лилия ВЕЛЧЕВА, Силистра, ул. „Ген. Скобелев” № 24

  

Няма коментари:

Публикуване на коментар