петък, 22 май 2020 г.

Навършват се 60 години от откриването в Силистра на надгробна статуя на римлянка от Дуросторум


В Силистра има следи от 4 цивилизации - от древността до днес. 90% от градъ "лежи" върху руини още от римските времена. Пред сградата на Археологическия музей в града, в обекта "Римска вила" до СУ "Н. Вапцаров" и другаде (хотелите "Дръстър" и "Бартимекс") има своеобразни изложби на открито на изображения от камък. 

Във Фонда на РИМ Силистра има и няколко уникални експонати - бронзова шлем маска, слънчев часовник, римска колесница, златни украшения, 3D макет на  силистренската крепост и др. Редом с тях е и една относително добре запазена статуя. Става дума за римлянка от някогашния Дуросторум. В профила си във Фейсбук Даниела Драгостинова е напомнила за нея: облечена е като pudicitia от II-III в. сл. Хр. (Според Уикипедия, това е централно понятие в древната римска сексуална етика). 

Открита е случайно през 1960 г. при изкопни работи в района на римския некропол. Статуята е изработена от качествен мрамор с естествени размери и е изцяло запазена. Лицето е миловидно, с нежни, закръглени черти на красива млада девойка. Гърбът на статуята е по-грубо моделиран, защото зад него е имало плътна стена - едикула, и той оставал невидим за зрителите.

Pudicitia (скромност или чистота - най-често определящата характеристика при жените) е основна концепция в древноримската етика. Думата произлиза от pudor - чувство за срам, регулирщо  човешкото поведение, правейки го добродетелно. Идеалът за скромност и чистота е бил персонифициран през римската епоха от едноименната богиня Pudicitia, в чест на която са издигани храмове и олтари. В храмовете са били допускани жени, които са били омъжени само веднъж за мъж от класата на патрициите (аристокрацията). На по-късен етап са възникнали и светилища за жени от плебейската класа.

През 2006 г. във връзка с програмата за 1 900-годишнината на Силистра във вид на сувенири бяха изработени от гипс малки копия на една от най-добре запазените скулптури не само от Силистра, но и изобщо в римските провинции между Дунав и Стара планина.

Официално за неs се казва: "Модел №46: СТАТУЯ НА ЖЕНА. Римска гражданка, изработена от мрамор, стъпваща върху постамент. Облечена с дълъг хитон. Открита на територията на Дуросторум, на ул. „Страцин“ в гр. Силистра през 1960 г., в изкоп за канал за вода. МАТЕРИАЛ И РАЗМЕР: Мрамор; височина 1,79 м (ръст 1,65 м и постамент от 14 см). МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ: Регионален исторически музей – Силистра, България".

Няма коментари:

Публикуване на коментар