петък, 29 май 2020 г.

За пушенето в заведенията по време на коронавируса и за кервана, дето си върви…


Фейсбук. Кратък пост на актуална тема. За скромния ми профил – добро число на харесвания (около 100) в рамките на няколко дни, което не значи автоматично подкрепа на изказаното „съждение“. В допълнение: сравнително голям и разнообразен по съдържание оборот на коментари – доказателство, че темата е вечна, както и, че по нея няма сговор в обществото. Положението и „и тако – и вако“, на практика – „както дойде, пък каквото стане“. Какво тук значат закони – кой ги спазва – за българина те за врата в полето, през което минават кравите. И защо трябва да говорим изобщо за етични скрупули в отношенията между диаметрално разположени в обществото групи от хора?

И така: „Оборотно силистренско заведение. Рано сутрин е. На открито – един кафепиещ. Вътре – при широко отворени врати – десетки – и всичките с цигара в ръка. Не е здравословно, откъдето и да го погледнеш. Иначе сигурно е по правилата. И не е въпрос на заяждане, а на взаимен интерес, не само във връзка с коронавируса. Понякога си мисля, че не ни достига пипето – командва ни навикът (наричат го „втора човешка природа)“.

Коментарите по ред на „номерата“ (с оправена пунктуация, защото…и запетаите имат значение, да не говорим за пълния „член“):
·        * Дано го прочете и този, дето трябва да контролира или и той е там...

·       * И също по навик хората отбелязват и подминават, по-лесно е. Подава се сигнал, идват да ги проверят и санкционират. И така, докато се научат. В Силистра има няколко заведения, в които не спряха да пушат вътре и никога не са спазвали каквито и да е правила. Кафето им няма да коментирам:). И затова ще продължим да сме на този хал.

·        * Част от „пейзажа“.

Аз в коментар на коментарите: Не ме разбрахте - явно няма нарушение на правилата, въпросът е в самоцисциплината и в отношението към...себе си.

·        *Е ,тъй де…! За това иде реч! За съжаление това го има повсеместно. Липса на самодисциплина и мисъл не само за себе си, а и за другите...

·      * Данчо, като че ли само в Силистра наблюдавам две отвратителни тенденции: масово пушене в кафенетата и невключване на късите светлини при управление на автомобил. И двете са в резултат на глупаво самочувствие, но и от наличието на чувството за безнаказаност…(бел. моя – без реклама, моля)
·         
·       * Друг такъв град не знам,н о явно собствениците са с мнооогооо яки връзки и привилегии в града?!? Или липсват контролиращи органи, защото и преди коронавируса пушачите пак бяха с предимство и не само в едно заведение в Силистра?!?

·         * Има нарушения, проверяващите и санкциониращи не се занимават с това заведение, познайте защо?

·           * Има нарушение на правилата, Данчо :)

·           * Никотинът доказано убива вируса. Пушенето е превенция.

·           * Прав си. Никакъв контрол с това пушене.

·          * Просто зависимост и си е лек наркотик...мое мнение...винаги с риск да предизвикам гнева на пушачите.

·          * Абе, Данчо, тъй и тъй ще се мре! Да ни е добре! С цигари и питие! Ха тъй де!

·        * Нещо аз не мога да разбера, години наред е разрешено да се пуши в заведенията, сега от има няма две години голям проблем, ще измрем. Нещо не ми се връзва.

·       * За съжаление, в Силистра все едно няма зараза. Без отговорност и самодисциплина. Аз не ходя по заведения ,но наблюдавам хората в моята база и в заведението, което съм дала под наем. Нищо по-различно от минало време. Не се страхуват, не носят отговорност за себе си и за околните. Дано Бог да ни пази, че, ако остане на хората, ще бъде пълна трагедия.

·         *А, това е здравословно за тези, дето не влизат.

·    * И върхът на наглостта – пушачите вътре, а непушачите на студа заведението е до…(бел. моя – без реклама, моля).

Коментарът на коментарите е излишен – колкото хора – толкова и мнения. В тях има възмущение и гняв от поведението на сводомислещите и самододържащите се в обществото. Има удивление от непукизма на „проверителните органи“. Има страх, срам и какво ли още не. Само дето керванът си върви, а вече дори и кучета няма да ги лаят. Сал един Фейсбук е наш общ отдушник.

Няма коментари:

Публикуване на коментар