сряда, 20 май 2020 г.

Филм в интернет за първия четвърт век на силистренската педагогика (до 1913 г.)

Първа част от филма „130 години педагогическо образование в Силистра“, по създаването на който работиха преподаватели от Филиал Силистра на Русенски университет "Ангел Кънчев". Представянето му се състоя на 20 май т.г. по повод онлайн тържеството, посветено на края на академичната година и на 24 май - Ден на българската просвета и култура, и на славянската п писменост.


www.youtube.com/watch?v=8K4DvhtCCC8&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1vzPmmqeVI4sut8qYgAYzaRravRzHzAgaQv6Xkby7lNGEiXPYraS6dAPw

В някаква степен филмът продължава друга подобна проява, реализирана миналата година.

На 5 юли 2019 г. в Художествена галерия Силистра бе открита изложбата „Европейският дух в образователното дело на Силистра 1878-1913 г.”, дело на Студентска учебно-изследователска лаборатория „Културно-историческо наследство” към Филиал Силистра на Русенски университет „Ангел Кънчев".

Тя бе реализирана като проект към програмата за 2019 г. на Областна администрация Силистра в рамките на Комуникационна стратегия на Република България за Европейския съюз. След като бе представена в две силистренски гимназии, както и в самия Филиал, изложбата ще бъде видяна за пръв път и извън областния град.
Ръководител на екипа, създал изложбата, е доц. д-р Румяна Лебедова, зам.-директор на Филиал Силистра, която откри изложбата в добруджанския град. От училището съобщиха, че събитието е във връзка с две годишнини: 130 години от началото на педагогическото образование в град Силистра и 75 години от създаването на Русенския университет, към който силистренският филиал е от 1998 г. насам с обучение в две направления - педагогическо и инженерно (редовна и задочна форма). Филиалът има и Център за продължаващо обучение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар