понеделник, 13 май 2019 г.

Силистренски туристи на историческа възстановка в Дряново



Туристи от ТД "Дочо Михайлов" начело със своя председател Виолета Атанасова участваха в едно от най-значимите и будещи интерес събития в Дряново – ежегодните тържества, провеждани в Дряновския манастир „Св. Архангел Михаил“ като посвещение на Априлската епопея през 1876 г. Става дума за деветдневна битка между Попхаритоновата чета и няколко хиляди османски войници, провела се в района по време на Априлското въстание. 

По време на Априлското въстание през 1876 г. Дряновският манастир „Св. Архангел Михаил“ става сцена на най-продължителната и една от най-епичните битки – цели девет дни юнаците от четата на поп Харитон и Бачо Киро се сражавали с няколко хиляди османски войници. Всичко започнало на 29 април, когато четата пристигнала в манастира. По план – само за снабдяване с провизии, на практика – светата обител се превърнала в крепост на въстаниците за девет дни. 

На 11 май т.г. за 67-и път бе проведен традиционният туристически поход „По стъпките на четата на поп Харитон и Бачо Киро“, а за четвъртити път бе организиран младежки конкурс за изпълнение на възрожденска песен, Национално дружество „Традиция“ направи възстановка на битката, а в програмата още: панихида за загиналите, поднасяне на венци и цветя пред костницата, артистична програма и заря.

След участие в похода в Шумен, озаглавен „От тука започва България, после и честването на Гергьовден на базата Ален мак в парка „Орехова гора“ край Силистра (4 май),  сега и в Дряново, силистренски туристи ще има и на черноморската проява на ТД Добрич (1-2 юни), докато дойде ред на домакинството на проявата Нашият Дунав - 21-22 юни, вкл. с тур до град Констанца в съседна Румъния.

Няма коментари:

Публикуване на коментар