петък, 17 май 2019 г.

Преди Охридски св. Климент е бил Дръстърски


В Силистра за участие в представяне на книгата „Сънят на скитника“ – сборник с творби на бесарабския българин Михаил Бъчваров-Бондар, участва известният фолклорист и писател проф. д-р Анчо Калоянов. 

Пред аудиторията в началото на своето експозе той заяви, че в момента пише петия том от поредицата „Славянска православна цивилизация“, където става ясно, че в периода 898-907 (до смъртта на княз Борис I) ученикът на св. Методий св. Климент е бил архиепископ в крепостта „Дръстър“ и следователно преди да стане Охридски е бил Дръстърски.  

Според Уикипедия, св. Климент Охридски е средновековен български учен и е първият епископ, проповядвал на старобългарски език. Основател е на Охридската книжовна школа. Православната църква го тачи като един от светите Седмочисленици. Празници, свързани с него: 27 юли и 25 ноември (Юлиански календар), 9 август  8 декември (Григориански календар).

Най-ранното сведение за Климентовия живот, което дават животописците, е, че от „младежки и юношески години е придружавал Методий и видял с очите си всичките дела на своя учител“. Борис е възхитен от пристигането на тримата мисионери Климент, Наум и Ангеларий в Плиска и им оказва топъл прием разквартирувани са по домовете на местни велможи и провеждат редовни (ежедневни) срещи с Борис и съветниците му.

Едно от първите действия на Симеон като владетел е да извика Климент в Преслав и да го назначи за епископ. В „Краткото житие“ се казва, че той „измислил и други форми на буквите за по-голяма яснота от ония, които изнамерил мъдрият Кирил“. Въз основа на този пасаж, някои учени приемат, че Климент е създателят на кирилицата, но по въпроса учените имат и други уговорки.

Първият съвременен университет в България – Софийски университет носи името на св. Климент Охридски още от основаването му през 1888 г. Св. Климент Охридски се казва и българската полярна база на остров Ливингстън в Антарктика. Името на архиепископа на Дръстър носи и първото средно училище в Силистра – днес Природо-математическа гимназия (в миналото Политехническа гимназия и ЕСПУ). С името на светеца се кичат и други училища в област Силистра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар