сряда, 22 май 2019 г.

Представена бе книгата за шиковци в Добруджа

Представяне на книгата „Шиковското население в Добруджа“ в зала „Диоген Вичев“ на РБ „Партений Павлович“ Силистра. Автор: д-р Йордан Касабов. Водещ и представяне: Йордан Георгиев. Поздравления от Цветана Игнатова – директор на дирекция „Хуманитарни дейности“ при община Силистра – от името на община Силистра, и Даниела Недялкова – директор на библиотеката домакин. Цветя от областния управител Ивелин Статев. Рецитация на шиковско наречие: Ирена Владимирова. Сред участниците бе и Балуш Русев Балушев – шиковец, подпомогнал изданието, което има енциклопедичен характер. 

Книгата е издание на печатница РИТТ Силистра, чийто собственик инж. Тошко Тодоров сподели впечатления по подготовката на изданието с богат илюстративен материал. Свой коментар направиха доц. д-р Галина Лечева от Филиал Силистра на РУ „Ангел Кънчев“, както и шиковската писателка Милка Трендафилова. Проявата бе част от Национална библиотечна седмица. 

В рамките на презентацията и на обсъжданията след нея стана ясно за аудиторията, че род и население са различни термини, както и че българи могат да бъдат представители на различни страни и религии. Не случайно в България има 7 етнографски области, формиращи нацията. В тях като подетнографска група се вписват „шиковци“, населяващи в момента 15 села в област Силистра, но с разселване и в десетки други, както и в чужбина.  Те са част от добруджанския сбор, подобно на капанци в Лудогорието. Заедно с гребенци, елийци, хърцои и други  са в основата на развитието по тукашните места на българския род.  

Групата е разпознаваема по характерния си говор – шикане, по шикята – характерна шевица по месала, идващ като модел от Широка лъка в Родопите, но минал и оставил следи в съртовете на Провадия, откъдето пък са дошли днешните калипетровци и техните разселения през последните сто години. Д-р Касабов изрази съжаление, че по неизвестни причини шиковци са се отказали от уникалната си престилка – тя е най-важната в женската носия, за да приемат за своя т.нар. алфатарска престилка. 

Етнологът напомни на публиката, че в неговата изследователска дейност най-важна е работата на терен, защото единствено видяното, чутото, беседването носи резултатна информация. Той благодари за работата на краеведите Милка Трендафилова, Иван Гаджев, Господин Великов и други, които също имат принос за разбулване на тайните на шиковци.

Няма коментари:

Публикуване на коментар