понеделник, 13 май 2019 г.

Трета уникална национална енциклопедия със силистренско участие

През последните месеци в Силистра и в други краища на страната бяха представени две уникални енциклопедии със силистренско участие - едната е посветена на хора, събития и факти от област Силистра, а другата е свързана с Първата световна война.
По инициатива на евродепутата Емил Радев, който иоа отношение към предишните две събития, във Варна беше представена и новата енциклопедия „България във Втората световна война (1941-1945)" На 9 май – Ден на Европа и Ден на победата над хитлерофашизма, лично д-р Тодор Тодоров и доц. Милен Куманов от името на авторския колектив разказаха за работата си по изданието.
То е събрало в два тома много информация и богат архивен материал относно лицата и събитията, свързани с участието на България в най-кръвопролитната война в човешката история. Изданието е последното от трилогията, започнала с енциклопедията „България в Първата световна война (1914-1918)", а в началото на тази година излезе и задълбоченото изследване „България в Балканските войни (1912-1913)".
Представянето бе в Регионална библиотека „Пенчо Славейков" в присъствието на много гости, сред които бяха областният управител Стоян Пасев, кметът на община Варна Иван Портних, народният представител от ПГ на ГЕРБ Емилия Милкова, председателят на Общински съвет Варна Тодор Балабанов, председателят на комисията по култура към ОбС Варна Даниела Димова, председателят на Апелативен съд Варна Ванухи Аракелян, представители на музеи, читалища, училища и др. институции.
Емил Радев: „През последните години бях съпричастен на работата на авторския колектив, затова уверено мога да кажа, че дължим признателност за последователността и усилията, които са положили. Макар и определена като кратка, енциклопедията респектира с обема си, но нейното най-голямо достойнство е обективно поднесената информация, защото трябва да познаваме историята и да се учим от грешките в миналото. Защото е важно да помним славните моменти на българската армия, но и хилядите жертви. Защото географски не сме далеч от точки на конфликти и трябва да съхраняваме мира".
Доц. Милен Куманов: „Няма българско семейство, което да не пази някоя история, свързана с участието на близки и роднини във войните. Изготвихме тази енциклопедия за децата и внуците, за следващите поколения. Енциклопедията запълва една ниша в историческото съдържание. До 1989 г. по политически причини вниманието на нашите военни историци беше насочено предимно към периода 1944-1945 г., а сега обхващаме пълноценно целия период на войната, така че читателите да намерят данни за всички войскови части, командири на армии, полкове, дивизии, стигнали сме до майори".
Д-р Тодор Тодоров, областен координатор на ПП ГЕРБ
за област Силистра: „Надяваме се, че нашето изследване ще провокира и други да задълбочат научната си работа по отношение на този исторически период". Той изтъкна, че енциклопедията не е създадена с комерсиална цел, а се разпространява безплатно, за да бъде достъпна, особено за младите хора, които се интересуват от историята. Чрез библиотеки, читалища и училища изданията от поредицата вече са достигнали до много читатели, но Емил Радев се ангажира да съдейства за дигитализирането на събраната информация, така че тя свободно да се ползва в интернет пространството. Варненският евродепутат и настоящ кандидат за член на ЕП от листата на ГЕРБ обяви, че ще подпомогне също превод на книгите на английски език и популяризирането им в Европейския парламент.
Иван Портних: „Радвам се, че за пореден път нашата библиотека е домакин на такова събитие. Енциклопедията не е съдник, а пресъздава по обективен начин случилото се и това е изключително важно, за да знаем и помним. Книгата показва цената на мира, на който днес се радваме, но той не е даденост, а е плод на много усилия. Благодаря и на г-н Радев, посланик на библиотеките и варненски евродепутат, който направи факт редица прекрасни инициативи за града ни".
Народният представител и дългогодишен директор на варненската библиотека Емилия Милкова на свой ред благодари за възможността официалното представяне на енциклопедията да бъде именно в РБ „Пенчо Славейков": „Справочният апарат и илюстративният материал, с които разполага изданието, са изключително ценни". Тя пожела на авторския колектив да продължи благородната си дейност и поздрави Емил Радев за това, че е изключително деен посланик на библиотеките, направил много за популяризирането на богатото културно-историческо наследство на Варна и България в Европа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар