вторник, 7 май 2019 г.

Поредна награда за трето място на Смесен хор "Седянка"

За втора поредна година почетното трето място зае Смесен хор "Седянка" при НЧ "Доростол" Силистра с диригент Лидия Кулева в конкурса за православна хорова музика "Св. св. Кирил и Методий", проведен в Медовина и Попово със съдействието на едноименната община и на Русенска митрополия с благословията на Св. синод на БПЦ. В края на м. май на силистренци, които през последните 4 години имат 5 награди от международни хорови конкурси в България, Босна и Херцеговина и в Молдова, им предстои участие за пръв път и в Чехия - международен хоров фестивал в Оломоуц.
Градът е регионална столица на Великоморавия - една от люлките на българската и славянска азбука. Сред предвидените в програмата песни е и химнът на Кирил и Методий, известен като "Върви, народе, възродени".Председател на журито в Лудогорието бе Милен Иванов - диригент, певец и телевизионер, под чието ръководство общосформиран от участниците хор изпя при закриването своеобразния химн на фестивала, съдържащ молитвените слова "Светий Боже, Светий Крепкий, Светий Безсмъртни, помилуй нас". 
С негово участие бе проведена делова среща с диригентите на участващите хорове, както и на техни представители. В дискусионен план е разгледана ситуацията с хоровото пеене, за да се установи, че общините все по-малко помагат за неговото развитие, за разлика от своите предшественици в миналия век. Към участниците в проявата е отправено  внушението, че диригентството е лидерска работа, изискваща професионализъм и отговорност, особено когато работата е свързана с хора, отделящи от свободното си време, за да участват във формациите.  
Инициатор и вдъхновител на фестивала, посветен и на 159-ата година на първия храм в селото, носещ името на “Св. Архангел Михаил”, е младият певец Петър Кирилов, който е и директор на проявата. Партньори са кметството, СНЦ за фолклор “Цветница” и храм “Успение Богородично” – град Попово, където бе концертът на лауреатите. В програмата на фестивала бяха включени традиционни църковнославянски и византийски песнопения, представени от църковни и светски хорове (до 18 и над 18 г.) в разделите "хармония" и "мелодика", вкл. представени от индивидуални участници (общо 330 души от 14 общини от областите Силистра, Русе, Хасково, София, Стара Загора, Пловдив, Ловеч, Добрич).
Най-голямата награда отиде при църковен хор от Пловдив, а първи в групата на формации над 18 г. е хор от Казанлък. При по-младите пръв е хор от Русе, като втори е девически хор от Гюргево, Румъния, единствен чуждестранен участник. Православният поповски песенен фестивал е четвъртият по рода си в страната – останалите са в София, Поморие и Габрово/Троян.

Няма коментари:

Публикуване на коментар