вторник, 25 април 2023 г.

Фолклорът, езикът и литературата срещнаха на кръгла маса в Силистра учени от България, Румъния и Русия

 

С Международна научна кръгла маса „Фолклор – език – литература“ във Филиал Силистра с директор доц. д-р Румяна Лебедова бе открита на 21 април 2023 г. най-новата оборудвана със съвременни технически средства заседателна зала на академичната структура към Русенски университет „Ангел Кънчев“. Форумът е съвместна  проява с  Научен център „Св. Дасий Доростолски“ с ръководител доц. дфн Тодорка Георгиева. В книга XIV-а на „Известия“, издание на Центъра, ще бъдат публикувани текстове на 19 доклада на автори от България – представители на Силистра, Русе, Кърджали, Дулово; от Русия – Самара, както и от Румъния – Констанца и Остров, както и от община Кирнодж, окръг Кълъраш.

Кръглата маса бе уважена с поздравления от областния управител на област Силистра инж. Николай Неделчев и от Мануела Енчева от краеведския отдел на Регионална библиотека „Партений Павлович“ Силистра. Сред участниците със свои разработки бяха представители на Филиал Силистра – доц. Лебедова, доц. Георгиева, д-р Силвия Ангелова, Ивелин Илиев – докторант към Русенския университет, и д-р Донка Илиева, защитила наскоро научна степен също в Университета. Свои доклади на различни теми представиха етнологът д-р  Йордан Касабов от Силистра, доц. д-р Иван Илиев от Филиал Кърджали на Пловдивския университет, Снежанка Генчева – докторант в Институт за етнология и фолклористика към БАН – София.


Част от форума с няколко доклада, включително на основа на практика в часовете по различни учебни дисциплини, станаха група учители (сред тях преподавателките Мирена Занева и Таня Енчева) от най-голямото в област Силистра учебно заведение – Средно училище „Васил Левски – град Дулово. Един от трите доклада, посветени на 125-ата година от издаването на „Сборник с народни песни, пяти в Силистренско“, дело на народния певец Юрдан Николов-Слепия, бе на журналиста и краевед Йордан Георгиев от Силистра. Част от сборника ще бъдат и материали на Валентин Петков от НД „Традиция“ – филиал Силистра.

 

Румънското участие бе в лицето на възпитаника на Център за продължаващо обучение при Филиал Силистра Аурелиан Котобан и на учителката Дойна-Валерика Роман от Кирнодж, на Алина Костя и Кристина-Валентина Дафиною от Констанца. От Русия онлайн се включи със своя презентация проф. Евгений Стефанский от Самарската хуманитарна академия. Чрез някои от докладите бе припомнено, че за понятие фолклор говорим от 1846 г. с произход Англия, на което обаче чак през 1987 г. организацията ЮНЕСКО при ООН дава свое универсално за света определение.

 

На практика благодарение на кръглата маса си дадоха „среща“ знания за митични и народни герои като шаманите и трикстерът (образно казано – хитрецът), проекции и образи на българските литературни класици Елин Пелин и Любен Каравелов, методики и образователни подходи във връзка с народни празници в България и Румъния, елементи от образната символика в знаците на българите. Сред акцентите бе и големият празник Великден – първо като времеви маркер, и после като почти идентична форма на общуване при българите и румънците.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар