вторник, 25 април 2023 г.

Отново празник "Невруз" (Нов ден) в Брадвари, този път по читалищен проект

Навръх Гергьовден в село Брадвари ще бъде проведен традиционният за някои етнически общности, в случая на алианите, празник "Невруз". Той е на пролетна основа и означава "Нов ден". Тази година партньори в организацията му освен читалището, който е в основата на проект, на базата на кото се осъществява празникът, са кметство Брадвари и СНЦ "Джем".

Проектът е наречен „Народно читалище „Заря-1957“ - иновативно пространство за развитие на местната общност“. Дейностите на проекта са насочени към възстановяване и развитие на творческите състави и на любителското творчество след пандемичната обстановка, както и към обогатяване на културния живот на местната общност. В по-предния ден празникът ще бъде предшестван от културно-поведенческа работа във вид на занятие с подрастващи с участието на д-р Йордан Касабов от град Силистра - етнолог, родом от село Брадвари, автор на няколко етнографски книги.

Партньори в проекта са две учебни звена в село Брадвари: ОУ „Св. св. Кирил и Методий” и ДГ „ Детелина”- клон - с. Брадвари. Периодът за реализация на проектните дейности обхваща целия творчески сезон 2022-2023 г. Проектът е по „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество 2022 г.“ и е финансиран от Национален фонд „Култура“. 

Първият ден от пролетта и началото на новата година в традиционния ирански календар. Празнува се в деня на астрономическото равноденствие, което обикновено е на 21 март (пролетното равноденствие) или 1 ден по-рано или по-късно. Освен "Пролетно равноденствие", Невруз е познат у нас като "Ден на яйцето", "Нервис", "Мервис" (Източните Родопи), "Султан Невруз" (в повечето области). Чества се от много страни, религии и различни култури - от над 300 милиона души по света.

Няма коментари:

Публикуване на коментар