вторник, 18 април 2023 г.

Смилец със свой побратим в Молдова

 


В Национален клуб на БТА Силистра бе проведена пресконференция с участието на Иво Ангелов – председател на Сдружение с нестопанска цел Фондация „Бъдеще 2008“, и на Петранка Неделчева – кметски наместник на село Смилец, община Силистра. Повод за медийната среща бе осъщественото наскоро побратимяване на добруджанското село със село Нови Томай от Република Молдова, чийто кмет Ярослав Наков е подписал споразумението за побратимяване от името на селото, намиращо се на 15 км от границата с Украйна.

То е одобрено от тамошния Общински съвет, а има и благословията на силистренското кметство, подпомогнало целия процес, включително с рекламни материали. И в двете села живеят потомци на родове от сливенския край, започнали преселение след Руско-турската война през 1828-1829 г. За домакините и присъстващите кметове от съседни общини актът на сродяване се е превърнал в историческо събитие, което е декларирано и пред националната телевизия от град Кишинев, отразила събитието.

Двете села си приличат по много параметри – имат еднакво по численост население (по 300 души във всяко село, предимно възрастни хора), поминъкът е земеделски, като при молдовските българи акцент е пчеларството, а смилечани са известни с динения си маджун. Точно с този нашенски еликсир е свързан традиционният празник, който тази година ще е в навечерието на Празника на Силистра през м. септември, за когато се очаква да пристигне и делегация от селото побратим от Молдова. Предварителна покана до там има и за предстоящата 190-а годишнина на село Смилец.

„Ангажирахме се да снабдим нашите приятели от Нови Томай с няколко компютъра, тъй като нямат, както и с книги, защото разполагат с малка библиотека, а искат произведения на Вазов, Ботев и други наши класици“, заяви Иво Ангелов в отговор на журналистически въпроси по темата. Любопитна подробност е, че в 20-те години на миналия век неговият прадядо Иван Манолов, преселец от Беломорска Тракия, е бил кмет на село Смилец.

За последните 12 години над 30 са селищата от България, намерили с помощта на „Бъдеще 2008“ в чужбина свои партньори в населени места с потомци на българи в Румъния (от Банат до делтата на р. Дунав), в Молдова (Бабук, Добротица, Смилец), Украйна, Унгария и Сърбия. Тези дни в румънско село Фондацията ще заведе самодейци от НЧ „Доростол“ Силистра, за да проведе проведен концерт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар