петък, 30 август 2019 г.

Творци от Крайдунавска Добруджа на патриотичен форум в Балчик

Град Балчик. Пети форум "Българско наследство" (26-30 август). Участници от Крайдунавска Добруджа: д-р по етнология Йордан Касабов - представена бе книгата му "Шиковското население в Добруджа" (http://libsilistra.bg/index.php/10-2017-02-08-13-49-00/593-2019-05-17-16-21-38.html) и разработката му "Български символи в гербовете на чужди държави" (http://jordansilistra.blogspot.com/2019/08/blog-post_20.html), Снежанка Генчева - представена бе книгата й за Йоанитите (http://jordansilistra.blogspot.com/2018/06/21.html), Христо Христов - секретар на Филателно дружество "Димитър Дончев" - консултант на филателната изложба и участник със 7 експозиции на различни теми, и Йордан Георгиев - журналист и презентатор. Както и на Анастасия Якова - краевед от Тутракан - тя представи книгата си, посветена на таврийските българи (майка й е родом от тамошната общност) - http://jordansilistra.blogspot.com/2017/08/blog-post_6.html.
Участието бе по покана на Маруся Костова - директор на Форума и главен редактор на в. "Балчишки телеграф". На сборната снимка са част от силистренските участници с гости от от Българското дружество в Букурещ - Лука Велчов и Любомир Николов (http://jordansilistra.blogspot.com/2019/05/blog-post_52.html). Общо 18 доклада имаше в панела за етноложки изследвания, сред които силистренските оставиха най-пълни впечатления. Техните доклади ще влязат в следващото издание на сп. "Форум". 


По любезна покана на Българското дружество в северната ни съседка предстои в румънската столица да бъдат представени книгите на д-р Й. Касабов и на Сн. Генчева. До участниците във форума поздравителен адрес изпрати Ивелин Статев - областен управител на област Силистра. На домакините бе подарен и екземпляр от сборника „Съхранена памет. Спомени на съвременници“, включващ близо 50 разказа, събрани на едно място повод годишнина от Крайовската спогодба. 


Проведен бе и ритуал по валидиране на плик с марки с изображения на бяла лястовица - символ на Добруджа и на обекта "Мелницата" - най-голямата на Балканския полуостров в началото на миналия век, чиято 110-а година предстои да бъде чествана. Кактко и на на богинята майка Кибела.

Понастоящем бившата селскостопанска сграда е обновена и превърната в културен комплекс, където бе проведен и форумът. Организаторите му наградиха с "Грамота" за достойно участие представителите на Силистра, както и участниците извън България, още от Румъния, Украйна и Румъния. Над 100 деца - танцьори от българската диаспора в Бесарабия, се включиха във фолклорния конкурс.


Те бяха в основата и на уникално шествие, по време на което бяха поднесени венци на паметниците на Светите братя Кирил и Методий, на актьора Константин Кисимов, на революционера и издателя на вестници Любен Каравелов (на него бе посветен един от панелите във Форума), както и пред централния паметник на загиналите за свободата на България.
В салона на местното читалище "Паисий Хилендарски" бе откриването на форума с участието на кмета на общината Николай Ангелов и с концерт на Ансамбъл "Партньори" от град Кюстендил. Днес събитието завършва според предварителната програма.

Няма коментари:

Публикуване на коментар