понеделник, 19 август 2019 г.

Силистренец родом по стъпките на брат си - стана играч на университетски баскетболен отбор в САЩ

Профил на U.S. Embassy Sofia във Фейсбук: 

Сн. www.spacecoastdaily.com
Поздравяваме Анди Франсис, родом от Силистра (бел. ВРСИНАЖ - възпитаник на Светлана и Лъчезар Тодорови в БК Доростол), който ще се присъедини към отбора на Florida Institute of Technology, където ще учи. Анди е завършил 119-о СУ „Академик Михаил Арнаудов“.  Визитка: www.youtube.com/watch?v=ZxW9ji6-rpU.

Още от сайта www.spacecoastdaily.com: Florida Tech обяви окончателното си подписване за сезона 2019 г. Беше член на българския национален отбор до 18 г. през 2017 г., но изигра само един мач, след като получи контузия.

В предишните години като играч на ЦСКА София, Франсис помогна на отборите си да спечелят златен, два сребърни и четири бронзови медала в българските национални първенства. Очакваме с нетърпение да вкара Анди в кампуса и да го наблюдавам как играе с нашия екип.

„Харесвам Флорида Тех, заради добрата програма за баскетбол и високия стандарт на образование“, каза Франсис. За последно игра в мъжкото ни първенство за бургаския "Черноморец", където през миналия сезон записа средно по 12.8 точки, 4.6 борби, 1.8 асистенции и 1.4 отнети топки в общо 5 мача. 

В допълнение припомняме нещо и за брат му Самуел Франсис спорeд www.sportal.bg (2013 г.): Самуел Франсис - тогава на 21 г., юношески и младежки национал на България, е един от младите български баскетболисти, които са избрали да продължат развитието си на спортно и академично ниво на хиляди километри далеч от дома – в САЩ. 

Франсис е роден в Силистра, като майка му е българка, а баща му – нигериец. Започва да се занимава с баскетбол в родния си град, забелязан е от Лукойл Академик, след което се мести в София. През първата си година в Страната на неограничените възможности младият българин е част от състава на South Dakota State University – учебно заведение, чийто баскетболен отбор се подвизава при „големите момчета” в I-ва дивизия. После е част от После е в състава Saint Joseph’s College в Индиана, който играе във II-ра дивизия на NCAA. При връщането си в България играе за различни отбори.

Междувременно друг баскетболист, силистренец родом - Станимир Маринов, заигра в пореден отбор зад граница - този път във Франция. Преди това той записа кариера в отбори в България, Румъния, Украйна и Косово.

Няма коментари:

Публикуване на коментар