понеделник, 2 септември 2019 г.

Плувец ветеран от Силистра с най-добро постижение за възрастта си - 20 км, изплувани в басейн

В началото бе...плуването. Библейски вариант на 75-годишния плувец ветеран Ангел Емилов Милков от град Силистра, с преподавателска и треняьрска кариера още в София  ив Султанат Оман. Успешен опит за подобряване на рекорд за най-дълго плуване в 50-метров басейн - 20 км. Една проява на Национален спортен клуб „Олимп София, община Силистра (поздравление лично от кмета на общината д-р Юлиян Найденов и задочно - с поздравителен адрес - от областния управител Ивелин Статев) и туристически комплекс „Дръстър - от името на хотела поздрав от инж. Стефан Райчев. НСК Олимп“, чийто председател е Емил Милков - син на спортиста и фитнес инсктруктор (в момента) - под негово ръководство са 11 треньори с 630 клубни членове, плуващи в пет столични басейна. 

Продължителност на плуването: 7 ч., 45 минути, 43 секунди. По време на предизвикателството - вода и пчелен мед. На финала: пулс 84/минута, кръвно налягане 140/80 (на старта горната граница е била по-висока), ЕКГ - еднакво в началото и в края. Забележителни качества и показатели за спортиста, непознаващ вкуса на алкохола и цигарите. 
Ангел Милков: Добре се чувствах, но напоследък ми падна бързината и по-бавно започнах да плувам. Леко имах болка в раменете. Отначало бях решил да направя повече от 20 километра, но ме спряха. Догодина някъде в открити води някъде в Бургас.
Емил Милков, треньор по плуване: До момента не е регистрирано такова постижение, нито в България, нито в света. Надяваме се, постигайки своята цел, това един вид да е световен рекорд.

Плуването бе в съответствие с правилата на Световната плувна Федерация FINA и на Европейската плувна лига – техен представител в ролята на международен съдия бе Велислав Цеков, който имаше за мисия да подготви протокол за регистриране на рекорда. През м. септември м.г. г-н Емилов преплува 10 км на покрития 25-метров басейн в гр. Силистра, като направи рекорд за възрастта си, като документацията по постижението е пратена за разглеждане в Книгата на рекордите „Гинес“.

Ангел Милков плува от 12-годишен, дори като като войник в спортна рота. Участвал е в маратона „Варна – Златни пясъци“ (1967-1968 г.) в маратона „Галата – Варна“, включително и в настоящата 2019 г., както и многократно в преплуването на р. Дунав. Завършил е ВИФ „Г. Димитров“ (сега НСА „В.Левски“) със специалност „Треньор по плуване“. Освен като учител - в София и в Силистра е работил към Комитет за младежта и спорта - завеждащ сектор „Спорт“ в Кирковски район в София.

В периода 2002-2006 г. е треньор към Национална плувна асоциация в Султанат Оман. Участвал е с тамошния национален отбор на първенствата от арабската лига в Доха, Кувейт и Бахрейн. В момента е фитнес инструктор. Баща е на четири деца и има трима внуци.
На проведената пресконференция в залата на кмета на общината присъстващите журналисти научиха интересни неща за г-н Емилов. Например, че дълго време е водил освен плувни и т.нар. сухи тренировки, за да се подготви за дългото си плуване. При това поддържа добра спортна форма с умерено и правилно хранене, както и всяка сутрин с 300-400 коремни, които се отразяват на общия тонус на организма му. 

Продължава да обучава и деца – бъдещи плувци. Твърди, че днешното поколение усвоява по-бързо наученото, защото е по-информирано от предшествениците си, предвид достъпа до интернет. Държи на техниката на плуване – самият той е специалист в два от стиловете – гръб и делфин. Догодина смята, че ще бъде хубаво да се впусне в друго предизвикателство - плуване в открити води, примерно в езерото край Бургас. 

Пред медиитеи Милков припомни, че някога в Силистра е имало над 10 действащи басейна или проекти за тях - обществени, ученически (ТМТ Владимир Комаров, ЕСПУ „Юрий Гагарин“ и др.), студентски (в някогашния ИПУ Дочо Михайлов) и заводски (вкл. завод Добруджа“ и др.), а понастоящем са три - два частни - в к-с Дръстър - открит, и в к-с Данубе - покрит, както и Общински басейн - покрит. През 80-те години бе съграден и уникален т.нар. плаващ басейн в река Дунав, който обаче не издържа на ледоходите и бе унищожен. За съжаление, не бяха доизградени басейните в близост до някогашната маслобойна, къдeто през 1990 г. трябваше да бъде проведена Балканиада по плувни спортове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар