понеделник, 30 септември 2019 г.

За Наташа Кунева от Силистра или за танца като хармония и красота


Преди няколко години в местните медии в Силистра отбелязахме в репортажен стил: „В международния ден на музиката в Силистра една легенда се завърна без предварителен шум и заявка, но с амбицията без да връща времето назад да даде тласък на възможността рестартът на Танцов център „Импресия” да заслужи внимание и аплодисменти“. С уговорката, че към онзи момент на сцената в театъра в Силистра бе последното състезание с домакинството на тогавашния клуб със същото име, чийто родоначалник и ръководител е Наташа Кунева.

И ето, няколко лета по-късно майсторката на танца, подготвила десетки изящни дейци на движението под съпровод на музиката, отново напомня за себе си, предлагайки в своите часове в специално подредена зала на Младежки дом Силистра вече освен познатите латиноамерикански и бални танци, още възможности за запознанство с кизомба, а дори и стъпките на сватбения танц. В последните години  произлизащата от Ангола кизомба набира все по-голяма популярност в Европа и България. Характеризира се с еротични елементи, тъй като има силна близост между партньорите. За отбелязване –дамата е изцяло водена от мъжа под въздействието на бавна и силно романтична музика.

Наташа Кунева: „Над 20 мои възпитаници от различни поколения в момента преподават наученото от мен – в страната и в чужбина – САЩ – Петър Минков, разполагащ със своя танцова школа заедно с партньорката си от Русия. Още Дубай и в Европа. Сред тях е и дългогодишната прима балерина на националния балет на Финландия – Петя Игнатова, която също вече предава своя опит“.

Ако надникнем в още по-стари вестници, ще се натъкнем на статия и от български вестник в Гърция – „Хъшове“ (2006 г.). Подобно на много свои сънародници, и Наташа Кунева се наложи да изкарва прехраната на семейството си на гурбет – в случая в южната ни съседка, за да подпомогне израстването на двете си дъщери, едната от които успешно работи в Чикаго, където живее със съпруга си македонец.

Важно е да се отбележи, че Наташа има необходимата квалификация в Института за музикални и хореографски кадри в София („Балетна педагогика“) – 1980 г., и ВИФ „Г. Димитров“ (сега НСА „В. Левски“) – специалност „Спортни танци“. Международен съдия по спортни танци, практикува по време на престоя си в Гърция, откъдето познава известната хореографка и треньор по спортни танци Галена Великова (собственик на верига от школи по танци в Гърция) – впрочем по баща родом от село Нова Попина, Силистренско. Своята практика Кунева, сама възпитаничка на Варта Ценкова – емблема на танцовото изкуство в Силистра, е упражнявала години наред в някогашната Детска школа по изкуствата, а после в частния си клуб „Импресия“.

Уменията си, придобити в общуването с изключително работоспособната арменка, майка на пет деца, Кунева е предала на своите питомци, сред които е и Галя Христова, позната като ръководител на балета в „Шоуто на Слави“. Резултатът от нейната работа е може би в контекста на едно нейно признание пред в. „Седмицата“ преди 7 години: От 24 часа аз мечтая и се боря…48 часа“. Е, как да няма спомен от един много далечен град в Русия край езерото с най-чистата вода – Байкал, когато пътува до там с деца – по линия на някогашни гранд „Камъшит“, през 1990 г., за да участва в танцов конкурс след смяна на три самолета и едно трудно, но запомнящо се приключение.

Това е. Силистра е град, идващ от древността, и имащ своите музикални и танцови чеда – в миналото, но и днес, когато е трудно да задържиш в залата подрастващите. Когато обаче водещата личност – в случая Наташа Кунева, е непоколебим ентусиаст, винаги ще се намерят дечица, а и по-възрастни хора, които ще оценят усилията му да го поведе в един свят, където царстват хармонията и красотата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар