понеделник, 20 февруари 2012 г.

ГЕРБ харесва финансовата рамка на община Силистра заради липса на „кухи обеми” в нея, БСП не я подкрепя, защото е „бюджет на статуквото”



В Силистра в понеделник се състояха две пресконференции в рамките на един ден – на управляващата партия ГЕРБ и на основната й опозиция – БСП. С една и съща цел – оценка за 100-те дни управление на общината, гарнирана с коментар на приетия от ОбС бюджет за 2012 г. От ГЕРБ са пестеливи на изявления, концентрирани в изказа на лидера на общинската организация д-р Мария Димитрова, председател на Общинския съвет, и на Николай Николов, общинския съветник и икономист, председател на ПК „Икономика и инвестиции”. По традиция от БСП бяха по-словоохотливи, предложили на медиите букет от мнения, представени от 5-ма от общинските съветници (от общо 7), начело с председателката на ОбС на партията Нели Стоилова.

Управляващите смятат за положително в бюджета, че в познатите от миналата година параметри остават делегираните държавни дейности, но заради свитата икономика имат притеснения за приходите от местни финанси (б.а. – заложени са 800 000 лв, а миналата година не са изпълнени 2 млн. лв). Според „позицията на опозицията” в бюджета няма дългосрочна перспектива и липсват бюджетни принципи за следващите 3 години, както е по закон. До този момент няма и Програма за управление през целия мандат, представена от екипа на д-р Юлиян Найденов. Бюджетът е в подкрепа на „статуквото”, а не е социален, рестриктивен или антикризисен, както се очаквало на фона на финансовата картина в общината. „Осакатяване – съкращване и ликвидиране – оптимизиране” били двойките „дейности”, около които се върти настоящият бюджет на общината.

„Приоритет на нашата работа е интересът на гражданите”, заяви д-р Димитрова от името на ГЕРБ. Според нея най-важното за тях е да има осветени и чисти улици, детски площадки и места за спортуване. „Философията на подкрепения от ГЕРБ бюджет, наречен от БСП „Нов бюджет със стара численост”, е в пълна противоположност на предизборните обещания”, контрира задочно Нели Стоилова от БСП. И още с риторичния въпрос: „Ще градим Силистра може би през 2013 г.?” ГЕРБ поема инициативата за площадка в района на магазин „Хмелницки”. „Подкрепихме с 60 000 лева спорта, от които 20 000 лева гласувахме целево за БК „Доростол”, защото клубът е едно от лицата на Силистра със своите над 200 деца и са нужни пари за издръжка на зала „Дръстър”, където се провеждат и други състезания, а футболен клуб не съществува, където преди са се давали пари”, поясни позицията на ГЕРБ д-р Константин Попов, председател на ПК в ОбС. „Напуснах общината като нейн финансист преди 5-6 години с неразплатени неповече от 600 000 лева; в отчета на бюджета за 2011 г. има задължения. За над 5 млн. лв”, каза още Николай Николов. В момента одит на общината уточнява точната сума и на евентуалните нефактурирани суми.От ГЕРБ твърдят, че ще се търсят възможности извън бюджета за покриване на неразплатените разходи от минали години. 2 млн. лева вече са пратени от министъра на финансите Симеон Дянков. Управляващите отчитат също нарасналите обеми на обществените услуги, както и инфлацията, отразила са върху тяхната цена на непрекъснато поскъпване.

„БСП ще бъде конструктивна опозиция, а не опозиция на всяка цена; свърши толерансът от 100 дни, на следващата сесия ще питаме в писмен вид кмета за гражданските договори в общината, за назначенията и по др. важни теми ”, обяви Нели Стоилова от името на партията. И още: „Онези 17 гласа при избора на д-р Димитрова за председател на ОбС не са тези 17, с които бе подкрепен бюджетът”. Намекът бе оформен и в констатацията: „В община Силистра ГЕРБ има плаваща подкрепа сред съветниците и тази линия на поведение не е ясно докога ще издържи”. Тя бе по повод разцепленията в политическите групи „Гражданско единство” и „Бъдеще за Силистра”. И във връзка със знаковото отсъствие от сесията за бюджета на тримата съветници от ДПС, по същото време участвали във важна партийна сбирка. Както е известно, в момента има четирима независими общински съветници, което потвърди и д-р Димитрова като председател на ОбС-Силистра. Това са Стоил Стойчев и Веселин Василев (ПП „Движение Свободен избор”), Драга Неделчева и д-р Теодор Иванов (ПДС). От репликите на социалистите стана ясно следното: „Може и да има тенденция някои от тях да минат в групата на БСП, която единствена никога не се е цепила за тези 20 години” (Стоилова); „Съмнявам се” (Димитър Генов), „Може и догодина” (Георги Балушев).

Няма коментари:

Публикуване на коментар