петък, 17 февруари 2012 г.

17 ФЕВРУАРИ 2012 Г.:ДЪЛГОТО ИЗРЕЧЕНИЕ НА „ГОНГ – 10 ГОДИНИ ПО-КЪСНО”, ОБЗОРНО ЖУРНАЛИСТИЧЕСКО ПРЕДАВАНЕ В В РАДИО „МЕЛОДИЯ”



* ГОНГ 10 ГОДИНИ ПО-КЪСНО” – всеки петък от 15 до 16 часа, с водещи Йордан Георгиев и Галина Георгиева

От седмица река Дунав при Силистра вече не тече като река, а е море от вълни, съдадени от ледени блокове. Бяла морска пяна. Само дето не можеш да я загребеш с шепи. И не ти остава нищо друго освен да яхнеш гребена на някоя по-кротка и заспала вълна и да се понесеш по нея някъде надолу. Или поне да й стъпиш на врата за миг, за да се снимаш за спомен. Бяла угар на равна добруджанска нива.

Кой знае кога може отново да имаме това чудо на природата тук при паралел 44, където започва България. Колко малко му трябва на човека – да се вгледа в няколко фотографии от преди десетки години. За да види какво е било, примерно, през 1928 г., а после и през 1941 г. За да стане ясно, че още през тогава сме карали кънки по заледената река, а през 1985 г. сме я „гръмнали”, за да отпушим айсбергите. 27 години по-късно заледяването бе достатъчен повод, за да влезем на първа стр. на в. „24 часа” и за съответния ден това да баде един от най-четените материали в електронното издание на вестника.

И в ледниковия период животът в Силистра продължи, например с опашки за въглища, поскъпнали наполовина. И във върлия студ "Ербауер" в съботния ден си пусна колите да чистят. А после отсече разцепено дърво, станало опасно в центъра на Силистра. Засега кучетата ще почакат, защото кучкарникът не е готов, а и замръзът не позволява да се ползват приспивателни за акциите за залавянето им.

Общинският съвет в Силистра гласува на границата на кворума си бюджета на общината за 2012 г. „Отцепник” от групата на опозиционната Коалиция „Гражданско единство” осигурил приемането му. Не го подкрепиха съветниците на БСП, който са най-голямата група извън управлението на общината. Кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов щял да бъде първият от градоначалниците, който ще използва пълномощията си, приравнени на регионален шеф на НАП, за да пристъпи към принудително събиране на дължими от фирмите средства. „За 3 месеца от управлението на ГЕРБ в общината намалихме наполовина командировките и пътните разходи, а от 1 март започваме драстични мерки срещу длъжниците”, заяви директорът на дирекция „Финанси” Мирослав Калинов, доскорошен общински съветник. Сред тях са и 300 000 лева от минали години. Той знаково раздал на съветниците „рамката” на бюджета в „червени папки”, което означавало „Код червено” за недобора от 2 млн. лева за м.г. само от местните приходи, изпълнени едва на 82%. Съветниците гласуваха поименен списък на дейности, за които да бъдат изхарчени 2 млн. лева целева субсидия, осигурена на общината от Министерството на финансите.

Шейсет деца, младежи, педагози и представители на институции участваха в среща-дискусия на тема: „Мост между поколенията: да открием дигиталния свят заедно и…безопасно”, организирана от община Силистра и от Превантивния информационен център по зависимости. Голям празник на виното и любовта подготвиха за 14 февруари кметството и Народно читалище „Светлина 1906 г.” в силистренското село Смилец. И не само там, разбира се, но кметицата Павлина Романова не пропусна да разкаже в интернет за събитието. Подпийнали влюбени снежни човеци „оживяха” навръх двойния празник пред сградата на РБ „Партений Павлович” в Силистра. Двете фигури от сняг обединиха в едно двата християнски празника - Трифон Зарезан и Свети Валентин. Силистренци с интерес разгледаха снежковците, единият от които държеше бутилка червено вино, зачетен в захлас в...„Подбрани мисли на любовта”. Ден-два по-късно от библиотеката заявиха след годишния си отчет: „Традиционната книга и съвременните технологии - акценти в дейността на РБ „Партений Павлович” за 2012 година.” За това повече по-нататък в предаването от Красимира Няголова.

В сряда заседава областният Кризисен щаб, свикан от областния управител Николай Димов. Какво направи впечатление? Целево ще бъдат изпуснати наполовина през преливниците си 68 язовира, вкл. един рибарник, в област Силистра, за да имат аванс при евентуални наводнения през пролетта, съобщиха от областната управа. Предписанието е на Държавно предприятие „Язовири и каскади”. В Силистра искаме пари за борба срещу крайпътните драки и за повече роторни снегорини! За да не носим през преспи и фучавица хляб с дисаги и самари, както се случи от Сребърна за Ветрен. От общината още: темпът на доставките на гориво за отопление в детските, учебните и социалните заведения се нормализира, съобщи секретарят на община Силистра Ростислав Павлов. Обичайният график на зареждане с горива за отопление е от 1-во до 10-то число всеки месец. Община Силистра обяви конкурс за избор на здравен медиатор. Дейността му е свързана с подпомагане достъпа на хора до здравни услуги.

Поредица от семинари на територията на област Силистра организира през февруари и март 2012 г. Областният информационен център. Срещи с представители на местната власт – кметове и кметски наместници, общински съветници и експерти ще се проведат и в останалите общински центрове извън областния град – съответно днес в Тутракан, на 22-ри в Дулово, на 23-ти в Главиница, на 24-ти в Ситово, на 2 март в Алфатар и на 6 март в Кайнарджа.

Сняг не сняг, за София отпътуваха 4-ма самбисти и една самбистка от Силистра, за да участват в първото за годината първенство от държавния спортен календар, начело с водача на отбора и треньор Неделчо Цветков. Пак независимо от снега утре от 10 часа пред паметника на Васил Левски в Силистра стартира поход в чест на Апостола на свободата. Маршрутът стига до крепостта, където има паметна плоча в негова чест. Предвидена е и среща с представители на Клуб „Традиция”. В неделя от 10 часа в зала „Дръстър” има зонален турнир по баскетбол за момчета до 12 г.

И накрая нещо нестандартно: силистренският адвокат Валери Великов пръв от колегите си в Крайдунавска Добруджа създаде свой личен сайт, направен по всички правила за общуване с обществеността. С него той представя адвокатската си кантора, но позволява на потребителите да имат лесен и бърз достъп до местните структури на правораздавателните органи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар