четвъртък, 15 август 2024 г.

На ход е 10-ото юбилейно издание на Международен форум "Българско наследство" - Балчик 2024 г.


От 22 до 24 август 2024 г. в град Балчик е юбилейното 10-о издание на Международен форум „Българско наследство“, носещ името на сдружението – организатор с председател Маруся Костова, главен редактор на в. "Балчишки телеграф", който тази година навърши 30 години от своето начало. Тази година през м. май г-жа Костова също имаше празник във връзка с поредната си кръгла годишнина. Форумът включва научна част с краеведски панел и с раздел от доклади и съобщения, посветени на д-р Петър Берон във връзка с издаването преди 200 години на неговия „Рибен буквар“ („Буквар с различни поучения“), който е и първият новобългарски учебник.

По традиция от няколко години сред участващите е и голяма група от учени и краеведи от градовете Силистра и Тутракан: доц. дфн Тодорка Георгиева – председател на Научен център "Дасий Доростолски" при Филиал Силистра на Русенския университет - „Реформаторските идеи на д-р Петър Берон за българското образование и просвета“ – в съавторство с Валентин Петков. Представителят на НД „Традиция“ ще предложи на аудиторията възможност да се запознаят с нови попълнения в своята колекция от копия на гравюри, посветени на Кримската война, боевете на които са водени и на добруджанска земя точно преди 270 години.

Доц. д-р Румяна Лебедова - директор на Филиал Силистра на РУ "Ангел Кънчев", участва с доклад на тема „Стратегии за съхраняване на културно-историческото наследство“ по примера на създадената преди 10 години Студентска учебно-изследователската лаборатория „Културно-историческо наследство” при Филиала. Етнологът д-р Йордан Касабов – „Стародавни елементи на традиционни народни носии от Североизточна България“, а Добринка Петрова от Калипетрово ще възпроизведе като занаятчия приложник „Очарованието и майсторлъка
на изпълнението при женското забраждане – сачак“. Двата етноложки доклада са на основата на нова книга, който предстои да излезе в съавторство.


Сред докладчиците е и Йордан Георгиев – експерт за връзки с обществеността в Областна администрация Силистра, който е координатор на силистренската група и ще предложи на аудиторията доклад на тема „Най-важното от юбилейната научна кръгла маса през юни 2024 г., посветена на 250 години от Кючуккайнарджанския мирен договор от 1774 г.“ – резултат от събитие, организирано със съдействието на областния управител на област Силистра във Ваше лице. Част от силистренската група е и Радослав Марков - докторант в БАН, който ще продължи теми от миналогодишното издание на форума, когато въведе новаторски теми в програмата на "Българско наследство".

Град Тутракан се представя с доклади от Анастасия Якова и Адриян Василев. На добруджанска тема е и докладът на историка изследовател Валентин Събков от Варна – „Личностите на Алфатар в колелото на историята“. Форумът в Балчик е възможност за изява на танцови и певчески състави на хора от различни възрасти, включително от Крайдунавска Добруджа, като за целта организаторите са изпратили покани до председателите на съюзните организации към Съюза на народните читалища в област Силистра, както и до самите читалища. Фолклорната част на форума е възможност за българските самодейци - предимно представители на Добричка и Силистренска област, да общуват с колеги от подобни състави от българските общности в Румъния, Молдова и Украйна.

1 коментар: