четвъртък, 26 октомври 2023 г.

За сборника „Борбата за свободна Добруджа в периода между двете световни войни“

„Борбата за свободна Добруджа в периода между двете световни войни“ е най-новата книга във вид на документален сборник, посветена на „Добруджанския въпрос като част от Българския национален проблем, възникнал след Освобождението през 1878 година“. Нейни съставители са Любомир Златев – историк изследовател от Русе, и Валентин Събков – негов колега от Варна (с родова линия от Алфатар). Екземпляр на книгата Събков връчи с посвещение на областния управител Минчо Йорданов.

               

Тя е поредната от последните години, разкриваща нови и различни от познатите моменти за освободителното движение в Добруджа преди възвръщането на нейната южна част към майката родина България. Както е известно, то се случи в резултат на Крайовския мирен договор, подписан  в Крайова на 7 септември 1940 г. Съдържанието на над 350-те страници в книгата е изцяло преведени документи от архивите на Република Румъния.

От 2011 г. работя по темата за дейците за освобождение на Добруджа и този път предлагам документи, събирани от мен с години и преведени на български език“, заяви след издаването на творбата Събков. При съставянето на сборника той работи заедно с Любомир Златев, който е последователен в своето народолюбиво дело по отношението на събития от българската история, в частност и на Добруджа. В предговора на сборника съставителите уточняват, че не са имали за задача да анализират съдържанието на документите.

Целта им е била по-скромна: да ги направят популярни сред колегията на историците, занимаващи се с проблематиката между Първата и Втората световна войни, в рамките на който период е и борбата на българите от Добруджа за освобождение на територията от румънска окупация. На вниманието на читателите и на специалистите по темата са предложени 153 документа.

По темите в книгата повече научаваме от интервю на Събков за Радио Шумен (https://bnr.bg/shumen/post/101867499/borbata-za-svobodna-dobrudja). В него той казва: „За Вътрешната добруджанска революционна организация, създадена преди сто години в Русе, където книгата е издадена, сведенията са почти заличени“. Припомня се, че цел на ВДРО е премахване на разбойничеството и противопоставяне на румънската денационализация. Към нея са изградени тайни комитети, сформират се и 4 чети, които пазят местното население от набезите на бандите в Тутраканска, Силистренска, Тервелска и Добричка околия.

Някои от членовете са привърженици на Военния съюз, а други – на БКП. Вторите през 1925 г. образуват във Виена Добруджанска революционна организация (ДРО), която съществува успоредно с ВДРО. Именно за дейността на създадената от комунисти структура са запазени сведения в българските архиви.

В края на м. октомври 2020 г. в откритото пространство пред Регионална библиотека „Партений Павлович“ в град Силистра бе представянето на сборника „Без борба – няма свобода“ с участието на неговия автор Валентин Събков. Литературно-историческата и патриотична проява бе част от програмата от повече от десет събития в област Силистра, посветена на 80-ата година от подписването на Крайовския договор, наложил преселение на близо 70 000 българи от Северна Добруджа в прародината на техните деди.

Няма коментари:

Публикуване на коментар