понеделник, 2 октомври 2023 г.

Смесен хор „Седянка" изпълни химна „О, Добруджански край“ в концертната програма на първия Международен фестивал „Земя на славни предци“ в Нови пазар


В Лудогорието бе проведен първият Международен хоров фестивал „Земя на славни предци“ – дело на НЧ „Христо Ботев“ и на общината, чието мото е повлияно от исторически мотиви, характерни за региона, свързани с началото и развитието на Дунавска България. На поканата за участие на организаторите, подкрепени от спонсорите са „СПРИНГ ФОРС“ ООД – изворна вода „Китка“ и РПК „Септември“ от град Нови пазар, както и от православен храм „Св. Параскева“, се отзоваха 236 хористи от 11 формации. Сред тях домакините с няколко състав, както още от Шумен, Варна, Разград, Карлово, Несебър и Силистра – представен от Смесен хор „Седянка“ с диригент Лидия Кулева при НЧ „Доростол“ с председател Маргарита Любомирова, която бе заедно с хористите. Международния характер на проявата даде състав от град Браила, Румъния, представител на специализирано в артистично отношение учебно заведение.




Фестивалът се вписва в историята на хоровото дело в Нови пазар, която наближава своя век и половина. С него се цели да се запази традицията и да се съхрани хоровото изкуство за идните поколения, а Нови пазар да се превърне в своеобразна сцена за български и чуждестранни църковни хорове, любителски хорове и камерни състави. Пет от съставите станаха част от програмата с църковна православна музика, а девет се включиха с произведения от различни музикални стилове, включително с песни с патриотично съдържание.
На финала на общия концерт заедно на сцената всички хористи изпълниха песента „От тук започва България“ по музика на Хачо Мисакян и текст на Антонин Горчев, който лично присъства в салона на читалището, където бе концертът. Награждаването на участниците имаше честта да направи Калоян Хинчев – временно изпълняващ длъжността кмет на община Нови пазар. По-късно отново той в партньорство със самодейка посреща с пита хористите за участие в празничния коктейл.
Свещеник Андрей Стефанов благослови фестивала, а хоровете изпълниха вкупом вечната „На многая лета“. На другия ден – 1 октомври, в Деня на музиката и поезията бе тържественият концерт на територията на Голямата базилика в Национален историко-археологически резерват „Плиска”. Отново заедно хористите изпълниха пространството с думите и музиката на химна на град Шумен „От тук започва България“, след което всеки хор предложи на вниманието на останалите произведение по свой избор от своя репертоар.

За отбелязване, че както в общия концерт на 30 септември, така и в неделния ден Смесен хор „Седянка“ се представи с песента „О, Добруджански край“, посвещавайки я на Деня на освобождението на Силистра от румънска окупация през 1940 г. И тогава преди 83 години на този ден на площад „Свобода“ в крайдунавския град пред арката за посрещане на българските войски тогавашните хористи от Музикално дружество „Седянка“ пеят с въодушевление за пръв път химна на Добруджа.
Според сайта Шуменонлайн, „Тазгодишното издание на фестивала беше посветено на отбелязването на 140-годишнината от обявяването на Нови пазар за град, на празника на града, който е на 14 октомври, и на празника на православен храм „Св. Параскева“. Инициативата на проявата е Милка Данаилова, диригент с дългогодишен опит в ръководенето на училищни и читалищни хорове от Нови пазар, понастоящем ръководител на дамска хорова формация „Лира“ към читалището. Името на фестивала е вдъхновено от факта, че Нови пазар е в близост до множество забележителности – само на 6 км от първата българска столица Плиска, в близост е и до втората Велики Преслав, както и до Мадарски конник – Мадара, който е в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство, Крепостта „Овеч“– Провадия и Шуменската крепост“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар