понеделник, 2 октомври 2023 г.

140 години от рождението на музикалния деец Петър Бояджиев от Силистра - 125 години на Музикално дружество „Гайда” - 115 години на Музикално дружество „Седянка”

През 2023 г. се навършват 140 години от рождението на човек, на когото Силистра дължи част от славата си на музикален град, а именно на педагог, композитор и диригент Петър Бояджиев (1883-1961), превърнал се в личност с могъщо присъствие и принос в културния живот на духовната столица на Добруджа.


Той завършва е Педагогическото училище в града, започнало дейността си в началото на последното десетилетие на XIX в. От малък проявява музикалните си способности и му купуват пиано. От баба си и родителите си наследява любовта към народната песен. По настояване на леля си Анти, вдовицата на д-р Иван Енчев, и с финансовата й помощ постъпва в Консерваторията на Букурещ в класа по композиция на проф. Кириак.


На 28 юли 1908 г. Петър Бояджиев и неговите съмишленици, съграждани - инструменталисти и певци, подновяват Музикално дружество „Гайда”, създадено през 1898 г., с името Музикално дружество „Седянка”, включващо хор и оркестър, чийто наследник днес е Смесен хор „Седянка” при НЧ „Доростол”. Дружеството си поставя отговорни задачи – да събира, изучава, разработва и обнародва народното песенно творчество, преди всичко от Добруджа. Подобно на идеите при създаването на хоровете пеене в Силистра през 1894 г. в още младото тогава педагогическо училище.



Приет е Устав, в който залягат принципите на демократичност и висока съзнателна дисциплина. Под умелото ръководството на Петър Бояджиев „Седянка” става център на силистренската музикална общественост, продължавайки вече създадените традиции. За кратко време успява да издигне хора на нивото на най-добрите състави в България. Той написва и химн на дружеството по текст на столичния адвокат Вл. Тумангелов, който звучи и днес.


По негова инициатива през 1910 г. Силистра става домакин на голямо музикално събитие – Първи събор на хоровете от крайдунавските градове - впоследствие Събор на хоровете от крайдунавските страни, от който вече има проведени 13 издания - последното от тях е през м. април 2023 г.

Текст по публикация от АРТ Силистра - Фейсбук

Няма коментари:

Публикуване на коментар