вторник, 24 октомври 2023 г.

Книгата "Милостта на времето" на д-р Йордан Касабов от Силистра тръгна към сърцата на своите читатели

На 23.10.2023 г. в зала „Диоген Вичев" на Регионална библиотека "Партений Павлович" в Силистра бе представена книгата "Милостта на времето" на д-р Йордан Касабов. Свои кратки въведения в темите, заложени в нея, предложиха на публиката доц. дфн Тодорка Георгиева и Йордан Георгиев (за техните разработки ВИЖ публикация в блог ВЕРСИНАЖ: https://jordansilistra.blogspot.com/2023/05/blog-post_4.html). Авторът получи поздравления от Регионалната библиотека; от НЧ „Пробуда“ – село Калипетрово (представянето на книгата там е на 23 ноември от 17 ч.  в библиотеката към читалището); от представителите на шиковската подетнографска група; от представители на други общности, включително алианската (авторът е родом от село Брадвари, в което основно живеят алиани, наричани още къзълбаши, на които е посветил други свои изследвания); поздравителен адрес с цветя от институцията „Областен управител на област Силистра“ и поздравления от районното мюфтийство. Книгата бе представена за пръв път през м. август т.г. по време на Международен форум „Българско наследство“ в град Балчик.



Йордан Георгиев,  редактор на книгата и автор на предговора: „Книгата е не само своеобразно продължение на предишни негови разработки, каквито са „Къзълбашите отвътре и отвън“, „Един народ – две вери“, „Богомилите – вечни и живи. Пратеници от древността“ и „Скритият бог – древна българска същност“, тъй като също в някаква степен в ракурса им са енциклопедичното изследване „Шиковското население в България“ и сборникът с разкази „Преживелици“. Новата книга на етнолога е сложна амалгама от находки, почиващи на източници от най-различен характер. Това я прави многопластова провокация с мотиви от история, митология, теология, етнология, философия, езотеризъм, хералдика и др.

Тя е и поредната, чрез която той подава на читателя изобилие от сведения, включително и от автори – негови задочни съмишленици или опоненти на тълкуванията му по разнообразието от теми. Най-често това е на база на работата на терен и на последващи анализи на направените открития. Понякога е достатъчно да разтълкуваш личното си име, както и имената на твоите родители и родственици, за да достигнем до неизвестни истини и за самите нас, каквито не сме подозирали, че съществуват в паралелен свят, независим от нашата воля“. 



Доц. дфн Тодорка Георгиева, Филиал Силистра на Русенски университет „Ангел Кънчев“ „Най-новото изследване на д-р Йордан Касабов – „Милостта на времето“ (2022) – е плод на непрестанните дирения на един вечно търсещ автор, чиято будна съвест и висока академична подготовка го тласкат да потърси отговори на премълчавани или неглижирани досега въпроси, свързани със съдбата на българското население, приело исляма по време на османското владичество. В книгата се разгръща тезата, че макар част от нашия народ да сменя вярата си, за да се спаси от дискриминацията, непосилните налози и кръвния данък, то тези хора са намерили начин да пренесат през вековете спомена за своя род и потекло. В защита на тезата авторът подбира три основни групи аргументи, разположени във възходяща градация: логиката, историческите факти и етнологията“.

За други книги на д-р Йордан Касабов четем в публикации в Интернет: „Скритият бог. Древна българска същност“; „Шиковското население в Добруджа“; „Богомилите – вечни и живи. Пратеници от древността“ (блог ВЕРСИНАЖ); „Един народ – две вери“ (сайт „Порталът на Силистра“).


Няма коментари:

Публикуване на коментар