неделя, 20 септември 2020 г.

ЖС „Е. Каравелова“ приближава финала на проект за домашното насилие

В четвърти  месец подред продължават дейностите „предоставяне на подкрепа на пострадали от домашно насилие и работа по специализирана програма с извършители чрез съдействие от психолог, юрист и социален работник (на принципа на индивидуалните консултации – 4 пъти месечно), реализирани от Женско сдружение „Екатерина Каравелова“ Силистра по проекта „Център за консултиране и превенция от домашно насилие – Силистра – качествени услуги за пострадали и извършители на домашно насилие“. Той е на основание договор с Министерство на правосъдието. 

Предстои да бъде в разпространение наръчникът „Аз не съм жертва”, работата по финализирането на който е в ход след проведена в интернет анкета и с последваща професионална намеса на специалисти по темата. По проекта е предвиден и наръчникът „Агресията не е сила!”, който трябва да достигне до извършители на домашно насилие с цел подходяща превенция.

 

Живеем в динамично време, в което информацията, пространството и средата се променят толкова интензивно за всеки един от нас, колкото никога досега в историята на човечеството. Човекът отдавна е извън комфортната зона на „стоте души около огъня“, в която са се адаптирали и голяма част от нашите гени. В този смисъл цивилизацията и настоящето представляват в по-голямата си част стресоген, който води до изменения в психичното функциониране на индивида.

 

Отварянето на виртуалната реалност от друга страна води до разширяване на комуникациите в кроскултурален аспект. Преплитането на различните култури дава и разширяване на понятието за норма до някаква модифицирана синусоида, в която нормата и отклонението от нея имат десетки варианти, които разположени са върху една плоскост. Те преминават от единия към другия полюс в „опити“ за функционално нормализиране.

Всичките тези промени водят освен до динамичната промяна във всеки един индивид, в семейството, във възпитанието, но и в „разчупване“ на рамките във връзка с онова нещо, което помага на мозъка „да се къпе“ в щастие, а именно чрез любовта. 


Представители на ЖС „Екатерина Каравелова“ участваха през м. септември в проява на сродна организация от Търговище, благодарение на която споделиха своя опит и разшириха компетенцията си по работа с обекти или извършители на домашно насилие. За да намират още по-уверено отговори на стандартни или етични въпроси, да усвоят тънкостите на работата с програми срещу домашното насилие, както и да се запознаят с т.нар. протокол за взаимодействие между услугите за жертви и извършителите на домашно насилие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар