сряда, 30 септември 2020 г.

Национална академична кръгла маса на 1 октомври в Силистра

Първа по рода си Национална академична кръгла маса ще бъде проведена в залата на археологическата експозиция на Регионален исторически музей Силистра навръх 1 октомври т.г.  Това е денят, в който българските войски влизат в Силистра след възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г., благодарение на Крайовския договор, от който се навършват 80 години.

Организатори са Филиал Силистра с директор доц. д-р Румяна Лебедова, който е към Русенски университет „Ангел Кънчев“. Участващите в двата модула  („наука и образование“ и „Добруджа в културата и историята“) 25 доклада за публикувани в 12-ата книга от поредицата „Известия на Научен център „Св. Дазий Доростолски“ с ръководител доц. дфн Тодорка Георгиева.



Научният форум е посветен на няколко годишнини: посветено на 80-ата година от Крайовския мирен договор от 1940 г., възвърнал Южна Добруджа към майката родина България; 75 г. Русенски университет, чийто юбилей предстои през м. ноември на настоящата година; 130 години педагогическо образование в Силистра и 140 години от рождението на Йордан Йовков.

Докладите са на автори – преподаватели и студенти от различни висши учебни заведения – Русе, Силистра, София, Пловдив и др. градове. По съдържание те са в различни тематични направления: история, етнография, фолклор, културология, литературознание, езиковедство.

Академичната кръгла маса в Силистра е едно от близо десетина събития, посветени на годишнината от Крайовския договор, проведени в областта през последните няколко месеца. От тях 4 са откриване на паметни плочи – в Силистра, Тутракан, Ситово и Старо село-

Три са изложбите с материали за освобождението на Добруджа – две от тях са в областния център (в зала на регионалния отдел на „Държавен архив“ и в Регионална библиотека „Партений Павлович“– на Филателно дружество „Димитър Дончев“), както и една в Тутракан (в Дунавски парк по проект към Министерство на културата, дело на Историческия музей в града, издал и специален „Паметен лист“ във връзка с годишнината).

На 29 септември в Тутракан бе едно от заседанията на Национална конференция „Българската и международната общественост за Добруджанския въпрос. Нови документи, нови прочити, нови тези“.

Ден преди това преди тази проява пред Регионална библиотека бе първата по рода си Паметна среща „Изпълненият дълг към една премълчана истина“, преминала със съдействието на Областна администрация с участието на представители на институции и в чест на автори на краеведски, научни и художествени произведения, посветени на борбата за освобождението на Добруджа от румънска окупация.

Онагледено на 4 постера бяха представени над 30 паметника в 15 населени места, посветени на темата за Добруджа, както и кориците на  също над 30 от написаните предимно от местни автори книги основно през последните 15-20 години. Срещата бе възможност по различни начини да бъде изведена от забравата една темата, за която в продължение на десетилетия е говорено недостатъчно по различни причини – етични, политически, интернационални и др.

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар