петък, 18 септември 2020 г.

Празничните дни на Силистра в словесен и фото преглед


Община Силистра проведе богата и разнообразна художествена програма в чест на Кръстовден - празник на град Силистра. Силистренци и гости на древния ни и красив град имаха възможност на открито да съпреживеят шест концерта, три от които като част от второто издание на конкурса за изпълнители „Дунавски звезди“, провеждан от Музикална компания „Сенс мюзик" Йордан Марков със съдействието на община Силистра с кмет д-р Юлиян Найденов.
Председател на журито бе певицата Нели Рангелова, която във Фейсбук направи чудесна реклама на Силистра с кратък репортажен клип по време на разходка в река Дунав в акваторията на Силистра, проведена в компанията на колеги от екипа на конкурса, благодарение на катамарана на града, построен преди години по европейски проект.
Почитателите на българския фолклор видяха наживо изпълненията на АНПТ „Силистра“ при НЧ “Доростол“ в обща концертна вечер с народния певец Христо Косашки, както и поредния спектакъл на ансамбъл „Българе“ (за трета поредна година ансамбълът гостува за празника на града, благодарение на родолюбеца проф. д-р Иван Гаврилов, община Силистра и още благодетели).
В Силистра бе осветена и открита паметна плоча, разположена в градинката край кръстовището на бул. "Македония" и ул. "Дръстър". Тя е в памет на историческата правда - възвръщането на Южна Добруджа в пределите на майка България след Крайовския договор от преди 80 г. Подобна плоча бе открита в Дунавския парк през 2017 г., тогава и по повод отминалата година по-рано стогодишнина от победата на Българската армия на Добруджанския фронт в битката за Тутракан (м. септември 1916 г.).
За празника своето приятелство към хората в града ни поднесоха изпълнители от различни поколения - дуетът Кристина Димитрова и Орлин Горанов, певицата Виктория Георгиева, трио „Елмина“ с ръководител Лилия Пейчева, Вокално студио „До Ре Ми“ с ръководител Бонка Скорчелиева. Градският духов оркестър със своите изпълнения в Дунавския парк, както и по време на паметните събития, вкл. по празниците, допринесе за празничното настроение на всички.
Спортните постижения на БК "Доростол“ бяха споделени от сцената на пл. “Свобода“ със силистренската общественост и бяха връчени завоюваните отличия на кмета на общината и на дългогодишния спонсор на отборите „Елика –елеватор“ с благодарност и обещание за още победи.
Проведени бяха изложби на открито от РБ “Партений Павлович“, както и театрална постановка под мотото „Не пресичай на червено“ (ДКТ) - премиера в наверечието на европейските дни за безопасност на пътя.
Общински съвет Силистра за трета поредна година проведе благотворителна кампания с курбан за здраве и благоденствие, който тази година бе раздаден на ползвателите на услуги в социални центрове и домове.
На 14 септември бяха връчени наградите на дарителите в кампанията срещу коронавируса по време на тържественото заседание на ОбС Силистра - Явор Георгиев (звание "Почетен гражданин на Силистра"), Свилен Стоянов и Руси Стратиев (награда "За граждански принос"). Отличени за принос бяха ветерани плувци в лицето на Ангел Милков - плувец маратонец и плувци от ПК "Доростол мастерс", както и общественици: (Сава Савов – учител, художник и бивш кмет на с. Айдемир) и Колю Драгнев – домоуправител в жилищен блок в Силистра повече от 50 години. Награда имаше и за студента на годината - Вяра Марчева от Филиал Силистра на Русенския университет.
За здраве и благоденствие в катедралния храм "Свети равноопастоли Петър и Павел" бе отслужена Божествена света литургия от Н. Впр. митрополит Антоний - временно управляващ Доростолска епархия, в съслужение с отци на Кръстовден. По традиция бе раздаден постен курбан за здраве. По време на тържественото заседание на съветниците с минута мълчание бе почетена паметта на дългогодишния митрополит Амвросий - почетен гражданин на Силистра.
Културните институти в Силистра и в биосферния парк в 9Сребърна посрещаха гостите на града с Ден на отворени врати.
Изпратени бяха поздравителни писма до побратимените градове на Силистра - тази година заради мерките срещу коронавируса не бяха канени техни представители, също и до почетните граждани на Силистра. Получени бяха много пожелания към местната власт от различни държавни, общински и неправителствени организации, от кметове на населени места от различни страни.
Финал на Дните на на Силистра, каквито провеждаме от 1996 г. с решение на ОбС, бе празничната заря в края на знаковия за Слистра ден - 14 септември.


Цветана Игнатова, Marusya Kostova и 16 други
5 коментара
1 споделяне
Харесване
Коментар
Споделяне

Няма коментари:

Публикуване на коментар