понеделник, 21 септември 2020 г.

На 24 септември 1885 г. е прощъпулникът на вестникарството в регион Силистра


ЙОРДАН ГЕОРГИЕВ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

А само до преди половин век най-бързата информационна обезпеченост на населението ставаше чрез радиото и донякъде през стационарния телефон. После телевизията влезе във всеки дом, за да се превърне в една от институциите, която осведомява и манипулира аудиторията. И някак между аудио и видео комуникацията своето естествено развитие имаше добрият стар вестник, другар на всички любознателни люде.

Да си представим колко е бил важен преди 135 години той, Негово Величество мастиленият феномен, когато на 24 септември 1885 г. стартира първият в Крайдунавска Добруджа вестник, наречен „Време“. Според неговия създател Димитър Бъчваров, целта му е да разнася „новини, книжовност и литература“.

И се завъртват в превратностите в съдбата на града и региона над 60-70 „вестникарски заглавия“ за изминалите 13 и половина десетилетия, в които вписваме и румънската окупация, а тогава познайте дали е било възможно добруджанци да  издават и съответно да четат вестници на родния си език.

За отбелязване, първият ни вестник се е самоопределил като…ежедневник, но е успял да се изяви само с 10 броя, четим на сайта на Регионална библиотека „Партений Павлович“ – Силистра, благодарение на проведена преди години дигитализация на всички известни издания до 1940 г., излизали в Силистра.

Повечето материали в първия ни вестник имат патриотичен характер, макар изданието да обявява, че ще помества всякакви материали: политически, научни-книжовни, литературни. Ориентацията на вестника ли?: „..колкото до партизанството, ний ще бъдем неутрални – няма да принадлежим нито на тази, нито на онази партия. Ний ще имаме за начало да възхваляваме добрите и полезните за отечеството ни работи, а ще укоряваме и възненавиждаме злите и съсипателните, които се вършат в ущърб на отечеството ни от която и да било партия“.

Знаменателно е, че само две седмици по-късно, на 7 октомври, прощъпулник има още един вестник в града – „Телеграф“, предназначен „за новини и защита на народните интереси“. Едва 6 броя пуска на пазара издателят му Никола Живков (автор на текста на бъдещия национален химн „Шуми Марица“ и съредактор на Христо Ботев), издавал вестник със същото име, но в Русе.

Пак в годината на Съединението на България на бял свят излиза и в. „Зора“, съществувал до 24 януари 1887 г.. Определил се е за  „ежедневен лист за новини и книжовност“. Негови издатели са притежателите на печатница братята Димитър и Георги Иванови.

Впоследствие медийната преса в Силистра запада, за да се възроди за кратко на 1 април 1894 г., когато излиза сигналният брой на първото в България музикално списание „Кавал“, дело на чешкия музикант Карел Махан и на издателя Никола Бабачев. Списанието е определено за „музикален вестник” и излиза в 15 броя до м. април 1895 г., когато е печатан в Лом. На 18 август с. г. в Силистра излиза от печат и първият брой на в. „Доростол“ („вестник за политика“), издаван от Народна партия чрез местния й клуб.

След него отново има пропуснати цели десетилетия, вкл. и през румънския период, за да разцъфти пресата в Силистра и региона чак след 1990 г., когато започват да излизат истински всекидневници. Но преди това след възвръщането на Южна Добруджа има няколко издания, в социалистическия период от 50-години пйк официоз е в. „Силистренска трибуна”, но свои издания с различна периодика имат почти всички общини, както и някои големи предприятия, ТКЗС-та и др.

Днес на вестникарския пазар имаме 3 пъти в седмицата в. „Силистренски бряг“, част от всекидневно издание на Медийна група „Бряг” Русе, както и два седмичника – „Силистра ПРЕС” и възстановения „Силистренска трибуна”.  

В град Тутракан, където вестникарската преса е с начало 1887 г., в края на второто десетилетие на 21 в. излизат два седмичника – „Тутракански глас” (негов издател е едноименно СНЦ), който не е прекъсвал от 1962 г. насам, и възстановеният в. „Напредък”, (ведомствено издание), наследник на едноименен вестник от началото на миналия век.

През 2010 г. в Художествена галерия в Силистра местното дружество на СБЖ и Регионална библиотека „Партений Павлович“ представиха изложба от факсимилета на първи страници на всички запазени от миналото и излизащи до момента вестници, чиито издатели са от Крайдунавска Добруджа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар