петък, 17 юли 2020 г.

В Силистра бе представена книга за агресията, променяща фантазията ни за живота


„Агресията в семейството“ (Пътища за преодоляване)


Една книга на психолога и психоаналитик Огнян Димов. Авторът е роден и израсъл в Силистра (възпитаник е на ПМГ „Св. Климент Охридски“ и на УПК към Техникума по икономика). Завършил е Софийския университет и в България има защитена докторска степен по философия и психология (1999 г.). Вторият му докторат е по психология, философия и теология, вкл. след обучение и практика в Париж (2000-2010 г.). Член е на Европейската асоциация по психоанализа. В момента работи предимно в София, но и в чужбина.

В Силистра представянето на книгата му, написана за 10 месеца, но отразяваща 10-годишна работа с хора с най-различни проблеми, стана факт със съдействието на Регионална библиотека „Партений Павлович“ с директорн Светла Ангелова, която приветства госта от името на своите колеги. Представянето бе уважено задочно с поздравителен адрес от областния управител Ивелин Статев и с поздравително писмо от кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов.

В сложната епидемиологична обстановка в страната своеобразното тържество на духа бе реализирано на открито пред библиотеката с участието на над 50 души от различни поколения – сред тях съученици и приятели, специалисти в сферата на психологията, учители от Силистра, Дулово и Главиница, журналисти и творци, представители на Женско сдружение „Екатерина Каравелова“ (неговият екип осъществява услуги с обекти и с извършители на домашно насилие) и др.

Агресията в семейството – знаем ли нещо по проблема, наблюдаваме ли го, разсъждаваме ли по него? Дали изобщо той е пред очите и в съзнанието ни, за да търсим информация, която да ни е в помощ…при нужда. Темата е все по-актуална в днешното динамично време, когато предизвикателства ни дебнат на всеки житейски ъгъл. И в същия момент в претоварения си дневен ред нямаме възможност да се вслушаме в себе си и в податките в електронното пространство по въпрос, близък или същи като повода за тази литературна и социална среща.

Според автора, книгата е резултат от многогодишен размисъл и отразява реални случаи, по които е работил. Тя представя усещането му за разминаванията в човешката природа. Направен е извод за необходимостта всеки човек да има свой модел за подкрепа – най-добре това да е семейството и средата, от която произхожда. Аудиторията научи от него, че в едно семейство всеки има своята версия (истина) за отношенията вътре в „клетката“.

При представянето на книгата д-р Димов се спря на моменти от характерното за нашето съвремие в повечето страни т.нар. либерално възпитание на децата и на ефектите от него в бъдеще време. В книгата има размисъл за емоционалния хаос в човешката душа, водещ до агресия в отношенията с другите хора, вкл. с най-близкия човек. Пресъздадена е представата за отсъствието на моралния коректив, по причина на който става развитието на личността в психопатичен вариант. Споделено бе професионалното убеждение, че депресията е на практика проява на агресия към себе си. И, каква изненада – модерно е поведението да наказваш другия до себе си в името на собственото удоволствие.

Необходимостта непрестанно да изпитваш напрежение и противопоставяне (той – другият, е виновен за вътрешната ти неудовлетвореност), прехвърлянето в собственото семейство на модели от семейството, в което си расъл, конфронтацията в рамките на семейния впряг – всичко това според автора е в основата на агресията, водеща до невъзможност съвместното съжителстване между мъжа и жената.

Д-р Димов отбеляза и някои наблюдения в актуалното поведение на жената и мъжа в днешно време: Тя е все по-независима, активна, мислеща, завземаща пространство и доказваща се. Той – все по-пасивен и отсъстващ, вкл. във възпитанието на децата. Резултатът – агресия в семейството.

За присъстващите бе интересно да узнаят, че бащата е образец за сина и липсата на контакт между двамата в ранната възраст се отразява в бъдещата позиция на следващото поколение в ролята на предтечата. За момичето майката е моделът при избор на партньор в живота. Внимание бе отделени и на т.нар. емоционални манипулации, които се оказват важни във взаимоотношенията между хората като цяло, и особено между мъжа и жената в тяхната „връзка“.


В заключение от автора: „Замисляли ли сте ce колко често упражнявате агресия върху другите, без да си давате сметка за това? Агресията между интимни партньори, родители, деца, но и агресията към нас самите е проблем, който не търпи отлагане. Особено днес. Той се е вкоренил дълбоко в навиците, възпитанието и културата ни, оформил се е като стандарт, дори като социална норма, а всъщност е бурен, който спешно трябва да се отстрани.За да разберем обаче откъде произтича всичко, ще ни се наложи да се изправим лице в лице с травмите от миналото, да признаем неща, от които се боим, смело да анализираме себе си, за да си помогнем, а така да помогнем и на хората около нас. Тази книга ще ви даде безценни примери, в които ще се припознаете. Но не се тревожете – тя ще ви даде и правилната посока. Ще ви даде основа за вътрешен диалог и добри аргументи за разговор с човека до вас. А разговорът е важен, защото там, където думите спират, започва агресията“.

Подобно на много книги, и „Агресията в семейството“ може да ни даде нови измерения, форма и съдържание на мнението ни за…себе си. Възможно е и да промени нашата…фантазия за хората, за семейството, за живота, който живеем днес и сега, в интересния и разнообразен, но по своему труден 21 век.




Няма коментари:

Публикуване на коментар