понеделник, 6 юли 2020 г.

Игрален филм припомни Силистра от 70-те години на миналия век

В първия неделен ден на м. юли БНТ 1 показа един забравен български филм - "Силна вода", част от който е сниман в Силистра в средата на 70-те години на 20 в. Филмът предизвика спомени у редица наши съграждани.
Снежана Дачева: "Бягахме от училище, за да се снимаме като чакаме на чешмичката за вода. А като ни платиха, цяла седмица ходихме на сладкарница с другите дечурлиги". Радосвета Николова: "Филмът има кадри, снимани в моята родна къща, а баба ми даже е участник в една от масовите сцени". Белчо Минчев: "И ние бяхме статисти: Аз, Фифи/Бог да го прости/, Жоро и др. приятели от Института. Спомени...!". Иван Николов: "Чудесен филм, но никъде не се споменава градът, че е Силистра, напомня ни за годините, които е бил изграждан с индустриализация и културна среда".
Уикипедия: "Силна вода“ е български игрален филм (драма) от 1975 г. на режисьора Иван Терзиев; сценарий: Боян Папазов и Генчо Стоев (по мотиви от романа „Лош ден“ на Генчо Стоев). Оператор е Пламен Вагенщайн. Музиката във филма е композирана от Кирил Цибулка.
Някои от актьорите са бъдещи звезди на филмовия ни небосклон: Велко Кънев, Филип Трифонов, Мариана Димитрова, Иван Григоров, Кирил Кавадарков. За съжаление, някои от тях вече не са между живите.
В КрайДунавска Добруджа не са много сниманите игрални филми - най-познати са сериалите "На всеки километър" и "Записки по българските въстания - част от някои от сериите са реализирани в Тутракан; уестърн драмата „Съдията“ е от село Попина край р. Дунав; на територията на резервата "Сребърна" са снимани няколко български игрални филма (сред тях и някога популярната за деца кинолента "Птици долитат", 1971 г.), а преди 17 години и филмът "Резерват за розови пеликани" (частично и на територията на крепостта "Меджиди табия").
Сред емблематичните "ленти" е заснемането на серия от телевизионната поредица "Хъшове", като реализирани кадри в зимна обстановка, вкл. с участието на незабравимия Пешо Петров-Мустака, както и на множество местни статисти, има край р. Дунав и пред сградата Градска художествена галерия.
Според коментари във Фейсбук, някои от филмите са снимани и в други населени места в областта - Професор Иширково, Бабук, Средище и др., вкл. на още един филм - "Тръгни на път", който е от преди 50 години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар