петък, 22 септември 2023 г.

Вирусоложката проф. д-р Радка Аргирова в Силистра: Медицината е наука, здравеопазването – политика, парите за здраве не са разходи, а инвестиции в полза на хората

В зала „Диоген Вичев“ в град Силистра с любезното домакинство на Регионална библиотека „Партений Павлович“ бе проведена дългоочакваната среща със световно известната специалистка в сферата на вирусологията – проф. д-р Радка Аргирова, и на журналистката Юлия Пискулийска – в миналото дългогодишен секретар по социалните въпроси в Съюза на българските журналисти, а вече над две десетилетия начело на създадената от нея Фондация „Медии, Общество, Семейство, Традиции“. С участието на проф. Аргирова и на други като нея светила в българската медицина преминаха 22-те издания на Медико-медийната конференция, организирани под егидата на „МОСТ“, последното от които бе в средата на м. септември в Курортен комплекс „Албена“, както винаги подкрепено от фирми в различни сфери, включително фармацията.

На труда на вирусоложката със забележителен почти половинвековен научен и практически стаж в областта на ХИВ, ретро- и онкогенните вируси г-жа Пискулийска е посветила книгата „Псевдоним вирус с окраска диверсия“, която бе представена на аудиторията. Част от нея бяха представители на РЗИ Силистра начело със своя директор д-р Теодора Начева, на МБАЛ Силистра, както и на други институции, включително община Силистра чрез Цветана Игнатова – директор на дирекция „Хуманитарни дейности“, и др.

Те поздравиха двете достолепни дами, които в този формат за пръв път идват в Силистра, а миналата година са имали подобна среща и в Тутракан, както и в други областни градове. Галя Раева – директор на библиотеката домакин на събитието, поднесе уважително приветствие към гостенките, получавайки от тях книги с автограф, предназначени за фонда на най-голямото в област Силистра библиотечно звено. Областният управител Минчо Йорданов изпрати цветя за вирусоложката и журналистката в знак на благодарност, че са уважили крайдунавския град.

Г-жа Пискулийска представи проф. Аргирова в личен и в професионален план, като търсещ и общуващ с много хора човек с плътни знания, за когото музиката е страст, което обяснява и отношението към детайлите на родената в Поповска околия лекарка, защитила степента „доктор на медицинските науки“. „Книгата е посветена за живота на бореща се за хората личност – нежен и добър приятел, който не се страхува от новите неща“. Защото работата ѝ е свързана с нашето оцеляване, при това свързана с непрекъснати битки и сблъсъци с колеги, с институции и с предубежденията на обществото като цяло. Припомнено бе, че проф. Аргирова е сред авторите на важна експертиза във връзка с делото срещу българските медицински сестри в Либия. През 1987 г. тя е натоварена да организира първата потвърдителна лаборатория по СПИН в България, в същата година с нейното активно участие започва и контролът на кръвната банка за вируса.

Проф. Аргирова в сбит преразказ на своята съдба подчерта, че още след завършването на медицинското си образование в края на 60-те години на миналия век е успяла да осъществи закономерното си желание да се занимава с биохимия. Впоследствие и конкретно с ангажименти към вирусологията. Специализирала е в Русия и Германия, била е на работа в Женева, представяла е и продължава да изнася научни доклади на много места по света. Тя изрази неудовлетворение от липсата на разбиране за увеличаване на часовете по вирусология в медицинските университети, за което води сериозна битка. Самата тя е съавтор на два учебника по темата и е написала 40 нови лекции по въпроса. Извоювала е да има курсове по специализация по вирусология, която като специалност е смятана за много важна още от Луи Пастьор.

За присъстващите бе интересно да научат, че за нея „медицината е наука, докато здравеопазването е политика“, с уговорката, че политиката трябва да прилага науката, ако искаме да има положителни резултати за хората. И още „Парите за здраве не са разходи, те са инвестиции“. Важно е също да правим разлика от „решаваме проблеми“ и „управляваме проблеми“. Тя припомни, че има сериозен управленски опит, включително като заместник на министър на здравеопазването преди тридесетина години.

Какво друго научихме от проф. Аргирова, благодарение на отговорите, които тя даде като отговори на въпроси от страна на някои от участниците в срещата: със своите 30% ваксинирани по отношение на Ковид България е отрицателна контрола за Европа, а още в предстоящия понеделник ще бъде обявена нова (моно) ваксина, от която има произведени 13 млрда за целия свят. Конкретно разбрахме, че в момента Ковид-вирусът е в затруднено положение и му се налага да се приспособява, тъй като е страшно много далеч от своите родители, включително от китайския първоизточник. Обяснението бе, че той желае да се „държи“ почти като нов вирус. Характеристиката му е, че ще се разпространява изключително много и на практика с него могат да бъдат заразени всички, но с прогнозата за „слабо инфекциозно протичане“.

Смята се, че ваксинираните няма да забележат, че са заразени, поради което е препоръчително ваксинирането при хората над 60 години, както това се отнася непременно за диабетиците и за хората с други сериозни заболявания, но определено това важи и за медицинския състав. „Бъдещето е всяка година – по една ваксина срещу Ковид“, заяви проф. Аргирова. При това в комбинация с ваксини срещу характерния за периода грипов щам, защото, отстъпвайки, Ковид освобождава нишата за други…видове грипове, включително още от началото на м. октомври т.г. до м. февруари догодина. Това налага занапред да имаме практика за ваксиниране в непрекъсната верига.

 

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар