сряда, 13 септември 2023 г.

Концерт в чест на хореографа Симеон Симеонов в Силистра, награди за него от различни институции

На финала на културната проява "Празник на хляба, песента и танца", проведена на 12 септември 2023 г. на площад „Свобода“ в град Силистра, бе концертът „С магията на българския фолклор”, посветен на 80-ата годишнина на хореографа Симеон Симеонов с организатор НЧ „Доростол“ и като част от програмата на община Силистра за празника на града - Кръстовден. Специално за събитието танцьори от предишни формации, ръководени от него, се завърнаха от чужбина и от други краища на страната, за да участват в проявата.


С тази програма бе изказано уважение към личността на юбиляря и бе сторен публичен поклон пред всички, които през годините са били до него – в репетиционната зала (37 години начело на Ансамбъл „Добруджа“, понастоящем хореограф на състави от Силистра, Ситово - НЧ „Възраждане", и Черник - НЧ „Просвета“), в неформалното общуване, в концертни програми у нас и в чужбина.

Първо в началото на концерта, а после и в края му г-н Симеонов получи поздравления, някои от които бяха гарнирани с награди: кметът на общината д-р Юлиян Найденов му поднесе поредна награда от община Силистра, както и цветя, а Стоян Господинов – негов възпитаник от първото поколение танцьори, понастоящем главен художествен ръководител на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ – град Добрич, му връчи от името на Дружеството на хореографите наградата „Златно огърлие“ на Съюза на музикалните и танцовите дейци в България. Областният управител Минчо Йорданов изпрати до г-н Симеонов специален поздравителен адрес. Плакет той получи и от Константин Лазаров – председател на Сдружение „Наследници на фолклорния огън“, учредител на форума „Годишни фолклорни награди“. Кошница с цветя изпрати Общински съвет Силистра.
Част от поздравленията станаха и адреси и подаръци от НЧ „Просвета“ – село Черник, съответно от ТС „Балкански ритми“; от НЧ „Възраждане“ – село Ситово, от ДФФ „Добруджанче“, от Клуб „По първи петли“ и др. На финала към Симеон Симеонов и към присъстващите, включително към участниците в концерта, благодарност поднесе от името на неговия организатор – НЧ „Доростол“, председателката на читалищното настоятелство Маргарита Любомирова. Изненадата за всички бе тортата с фойерверки и песента „Честит рожден ден“.
Проявата продължи в неформална обстановка, когато г-н Симеонов получи още подаръци от танцьори от няколко поколения. Сред тях и голям телевизор с поръката да гледа на неговия екран внимателно записите от участията на съставите, които води, за да успява да прави най-правилната преценка за тяхното представяне пред публика. Трогващ момент бе и дарената му снимка на танцьори от състава, играли в него преди 20-30 години, направена току преди концертът да започне.

Няма коментари:

Публикуване на коментар