петък, 29 септември 2023 г.

В петъчен ден започна предизборната кампания за нова местна власт, вотът за кметове и общински съветници е в неделния 29 октомври 2023 година

 „Местни избори 2023“ – своеобразен планиран гост в съзнанието на българските граждани, е в ход с първата си стъпка – предизборната кампания на кандидатите за двата скачени съда – местната законодателна и изпълнителна власти, които в подобни формати у нас вече имат традиция в различни варианти от близо век и половина. Още в старобългарския език имаме думата „кмет“, което в древността за българите е означавало „председател на община“.

Според някои източници, думата произлиза от латинската форма comеte(n), т.е. „спътник, другар на владетел или вожд; лице от свитата на владетел“. По-късно започва да се разпознава и като „чиновник“. Върху славянска почва тя развива и нови значения: велможа, висш чиновник, впоследствие и уважаван, както и угледен селянин. Любопитна подробност е, че „кмет“ се родее скомит/комита“ формата за родителен падеж на същата латинска дума comete(n). Така ставя ясно, че произвеждащата дума е среднолатинската cometia, comitatus (окръг, област“). От тази гледна точка думата би трябвало да се разбира, че иде реч за „най-из­тък­на­ти­те жители от един окръг, от една област(по публикация в www.slovo.bg от 1995 година).

 

В общините от област Силистра са известни регистрираните в общинските избирателни комисии кандидати за кмет на съответната община, като най-голям е броят им в община Тутракан (7). Сред тях е и д-р Димитър Стефанов, явяващ се като издигнат от ИК, побеждавал в предишните няколко издания на местните избори. Срещу него на терена за преборване излизат представители на МК „Свобода“, ПП ДПС, Коалиция „БСП за България“, ПП „Възраждане“, Коалиция „Граждани за Общината“ и ПП „ВМРО-БНД“. Кандидатите за общински съветници са от 8 партии и коалиции.

 

В другата крайност е Кайнарджа със само двама кандидати и там към своя шести мандат върви Любен Сивев от ПП ГЕРБ, а в спаринга влиза единствено представител на ПП ДПС, спасявайки положението кушията да не премине само с един ездач.

 

В най-голямата в областта община – Силистра, петима са желаещите да заменят настоящия кмет д-р Юлиян Найденов, управлявал в продължение на три мандата, като сред тях само издигнатият от ИК Александър Сабанов е бил кандидат за същата позиция и в предишни избори – през 2011 и през 2015 г. Своята заявка за силистренски кмет за пръв път правят Ивелин Статев от ПП ГЕРБ (настоящ народен представител и бивш областен управител); Петко Добрев (ПП „Възраждане“, на два пъти областен управител); арх.-инж. Мария Илчева от Коалиция „ПП-ДБ“ и Петко Драганов от „Пряка демокрация“. Кандидатите за общински съветници са общо над 300 от 14 партии и коалиции.

 

Четирима са кандидатите в община Дулово, начело с настоящия градоначалник д-р Юксел Ахмед – кандидат на ПП ГЕРБ. Срещу него за пръв път в борбата за поста от името на ПП ДПС тръгва жена в лицето на инж. Невхис Мустафа, която е настоящ председател на общинския съвет (другите двама опоненти са от ПП „Възраждане“ и „Заедно за силна община“).

 

Също четирима са кандидатите за кметския стол в общините Ситово и Алфатар, в които поредните си трети мандати се надяват да потвърдят настоящите кметове - съответно Сезгин Алиибрям от ПП ДПС (останалите трима в „карето“ са от ПП „Възраждане“, ПП ГЕРБ и МК „БСП за България“) и д-р Янка Господинова от ПП ГЕРБ – с нея ще се съизмерват представители на ПП „Възраждане“, Коалиция „Левицата!“ и Коалиция „БСП за България“. Кандидатите за местния законодателен орган в Ситово са от 5 партии, а в Алфатар – от 6.

 

Трио кандидати има за кметския кабинет в община Главиница, включително Неждет Джевдет от ПП ДПС, който е настоящ кмет (опонират му представители на ПП ГЕРБ и Коалиция „БСП за България“), докато за Общинския съвет кандидатстват два пъти повече партии и коалиции – 6.


Партийно-политическият разбор показва, че ПП ГЕРБ се явява със свои кандидати за кмет в 6 общини на област Силистра, като в седмата – Тутракан, обявява, че подкрепя независим кандидат. ПП ДПС „пропуска“ да кандидатства за кметския пост само в Силистра и Алфатар. БСП е в коалиционно взаимодействие в 4 общини (Тутракан, Алфатар, Главиница и Ситово), като трябва да отбележим, че за пръв път няма кандидат в общината – областния център, където подкрепя независим кандидат. ПП „Възраждане“ издига кандидати в 5 общини – Силистра, Тутракан, Дулово, Алфатар и Ситово.

Коалиция „ПП-ДБ“ и Пряка демокрация“ имат кандидати в Силистра, МК „Свобода“, ПП „ВМРО-БНД“ и Коалиция „Граждани за Общината“ – в Тутракан, „Заедно за силна община“ – в Дулово, Коалиция „Левицата!“ – в Алфатар. По-разнообразна от партийно-политическо естество е картината в листите на кандидатите за общински съветници, което заслужава отделен подробен разбор, защото по темата има интересни „бележки“ и наблюдения.

Няма коментари:

Публикуване на коментар