четвъртък, 10 февруари 2022 г.

Силистренски историк в "История.БГ" на БНТ по темата "Трите Българии"

Силистренският историк и автор на книгата „Добруджанското деспотство“ (Към политическата, църковната, стопанската и културна история на Добруджа през ХІV векпроф. дин Георги Атанасов - директор на археологическия музей към Регионален исторически музей Силистра, участва на 7 февруари т.г. в "История. БГ" - единственото по рода си предаване  в БНТ. 

В дискусията, свъэрзана с лежащите между р. Дунав и Черно море три Българии - Търновско царство, Видинско и Добруджанско деспотства, той бе заедно с колегите си проф. д-р Пламен Павлов от Великотърновски университет и с доц. д-р Георги Николов от Софийски университет.

И всичко това в рамките на края на 14 и началото на 15 в., време на религиозни ереси, на действия на самостоятелни полусамостоятелни владетели - както в Европа, така и в днешните български земи. "Знаете ли, че при своя залез непосредствено преди падането под османско владичество, българската държавност е представена от поне пет основни български държавни формации? Техните столици са Търново, Видин, Калиакра, Прилеп и Велбъжд" (анонс на предаването). 

Запис на предаването може да се намери на сайта на БНТ: www.bnt.bg/news/trite-balgarii-302798news.html?fbclid=IwAR26GAqllGUVMWq7g-hlSh0SY5M_iB87FcClF7PiBLmjncEA5t0ivQTX7wo).

Няма коментари:

Публикуване на коментар