четвъртък, 10 февруари 2022 г.

Патриотични прояви по повод празника за освобождението на Силистра


С три различни по съдържание събития – молебен, шествие, поднасяне на венци и цветя, бе отбелязан 10 февруари – Ден на освобождението на град Силистра османско владичество през 1878 г. Техни организатори бяха община Силистра, Доростолска епархия чрез катедрален храм „Св. първоапостоли Петър и Павел“ и Градски духов оркестър. Със събитията, посветени на 10 февруари, стартираха традиционните от няколко години тематични прояви „Пред олтара на свободата“, организирани от община Силистра, заедно с нейни партньори от различни организации и институции. 

На 10 февруари по повод 144 години от освобождението на града композиция от близо 10 минути със снтимки и факти, наречена "Силистра през призмата на миналия век" посветиха учениците от Клуб "Млади възрожденци" при ПМГ "Св. Климент Охридски", гр. Силистра, която е на разположение в профила на община Силистра във Фейсбук (https://www.facebook.com/municipality.silistra/videos/475592037361270/).

Своята поредна дигитална изложба представи също в социалната мрежа отделът на Държавния архив в Силистра. С фотографски копия от документи са пресъздадени събитията от преди век и половина. Блестят имената на възрожденци и опълченци. Спомените представят и събитието в неговото навечерие, както и в деня, когато силистренци посрещат своята свобода.

В рубриката „Краеведски календар 2022“ във Фейсбук Регионална библиотека Силистра представи стихотворения от местни творци (Валентин Чернев, Красамира Орлоева, Симеон манолов, Любомир Христов), както и народни песни, посветени на освобождението на Силистра от османско робство. 

Междувременно в Регионална библиотека „Партений Павлович” бе подредена изложба на автентични оръжия от Руско-турската освободителна война оръжията са от различни периоди – руски, български и турски, на всички участници в бойните действия. Тя е дело на Валентин Петков от Национално движение „Традиция” – Русе, който е дългогодишен колекционер.

Отделено е пространство за литература по създаване на Български централен революционен комитет, от времето на Априлското въстание, както и в чест на Христо Ботев и Васил Левски; за художествена литература, посветена на Руско-турската освободителна война. Многоспектърната изложба е на разположение до 15 март т.г. и може да бъде разгледана в режима за посетители на библиотеката, който еактален в момента съгласно заповедите на РЗИ и МЗ.


Няма коментари:

Публикуване на коментар