четвъртък, 10 февруари 2022 г.

Русенският владика на църковен празник в село Варненци, предстои да гостува за проява в чест на Левски в храма в село Шуменци

На 10 февруари 2022 г. с празнична литургия, отслужена от Русенския митрополит Наум, бе отбелязан храмовият празник в единствената в област Силистра православна църква, носеща името на "Св. Харалампий", която е в тутраканското село Варненци. По традиция в църквата бе осветен и пчелен мед, произведен от жители и гости на селото (БНР: "Според поверието бурканчетата с мед трябва да се оставят да пренощуват в църквата, преди да бъдат осветени. От този мед пчеларите дават и на пчелите с вяра за берекет и добра година, а със светената вода ръсят кошерите, за да се роят повече през новата година").

Относно храма (публикацията е в БТА), "...според исторически свидетелства църквата е построена изцяло с дарения. В историята са останали имената на поп Димитров, даскал Никола, Георги Славов и на дядо Добри, който дарява дворно място за празника".

Междувременно стана ясно, че на 18 февруари т.г. от 10 ч. в православен храм "Св. Георги Победоносец" в село Шуменци по дългогодишна инициатива на местния отец Михаил ще бъде отслужена панихида за годишнината от обесването на Апостола на свободата Васил Левски, в която е приел да участва и Русенският владика.

За пета година местният православен актив от миряни провежда патриотична проява за дякон Игнатий, бъдещ знаков революционер в Българското възраждане. За минагодишната проява по същия повод ни напомня публикация в сайта на БНР: "Пред портрет на Васил Левски, спасен преди години от сградата на закритото и изоставено училище, отдадоха почит в село Шуменци, област Силистра. В православния храм "Св. Георги" в селото заупокойна молитва за Апостола отслужи отец Михаил, а миряни окичиха с цветя портрета на Апостола и се поклониха пред подвига му".

Няма коментари:

Публикуване на коментар