неделя, 30 август 2020 г.

В Силистра в ход е подготовката на наръчник "Аз не съм жертва", следва събратът му „Агресията не е сила!”

В трети месец по ред екипът на Женско сдружение „Екатерина Каравелова“ Силистра работи в различни направления по договор с Министерство на правосъдието в реализацията на проект на тема „Център за консултиране и превенция от домашно насилие – Силистра – качествени услуги за пострадали и извършители на домашно насилие“.Проекта е финансиран със средства от Държавния бюджет на Република България, чрез Министерството на правосъдието по Договор № 93-00-153/08.06.2020 г.
Една от постоянните дейности е услугата за подкрепа на хора, пострадали от домашно насилие и работата по специализирана програма с извършители, чрез съдействие от психолог, юрист и социален работник. Междувременно бе направено и предвиденото в проекта проучване по темата, което ще даде реална обратна връзка по повдигнатите в анкетата въпроси за домашното насилие.
Актуалната за месеца дейност бе свързана със създаването на помощния материал „Аз не съм жертва”, който е във вид на наръчник за ползване от гражданите. За подготовка на специфичното му съдържание ще бъде в полза именно проучването в интернет, на което се отзоваха над 536 лица, 112 от които мъже. Проектът на наръчника вече е предоставен от външния експерт гл. ас. д-р Манол Манолов, който е преподател в Университета във Велико Търново (неговите научни интереси са в сферите „Социална психология, Психология на личността, Народопсихология”).
Целта на наръчника е да подпомага превенцията във връзка с домашното наилие, давайки информация в няколо посоки: за формите на домашното насилие и факторите, които го предизвикват; какъв е психологическият профил на жертвите и методите за контрол над тях; какви са полезните стратегии за справяне с насилието; какви права имат пострадалите според законодателството и не на последно място – посочват се правомощията на институциите при подпомагане на пострадали от насилие.
По статистически данни от предното десетилетие, в световен мащаб около 40% от всички престъпления, свързани с насилие, са станали в домашни условия, а самото насилие върху жени и деца в семейството се извършва в 90% от близки хора.
В рамките на проекта, който е до 8 ноември т.г., е предвиден още един вид справочник на тема „Агресията не е сила!”, по който също се работи. За екипа на неправителствената организация, осъществяващ проекта, той е поредна възможност за надграждане в работата с извършители и с жертви на домашно насилие, както и с гражданството като цяло.

Няма коментари:

Публикуване на коментар