четвъртък, 13 август 2020 г.

Семейство краеведи представи книги за Проф. Иширково

В зала "Диоген Вичев" на Регионална библиотека Силистра бе представянето на две родолюбиви книги, чиито автори са семейство с фамилия Нейкови от село Проф. Иширково. Това са педагозите Господин Великов - автор на 16 издадени книги, вкл. и поводът за тържеството на духа в храма на книгите в крайдунавския град - "История на село Проф. Иширково" - трето допълнено и преработено в близо 500 страници издание (вкл. и родословието на 108 фамилии по мъжка линия), и неговата съпруга Елена Койчева - автор на второ издание на книгата "Мари Радо, бяла Радо" - сборник с над 350 иширковски песни, събирани от 1964 г. насам.
Представянето на книгите бе уважено с послания и награди от страна на Областен управител на област Силистра, на кмет на община Силистра, на ЗК "Нива 93" с председател Велика Славова - спомоществовател на творбите, НЧ "Доростол" с председател Маргарита Любомирова, Клуб на учителя пенсионер Силистра с председател доц. д-р Ил. Горанова, Регионална библиотека с директор Светла Ангелова и др. Към тържеството съпричастни бяха двете дъщери на семейството - едната от които - фолклористката Йонка Господинова бе и част от реализацията на сценария на вечерта, както и внучката Магдалена, която пя с баба си песни от сборника. Поздравление поднесе вокална група с ръководител Никола Касабов, в чийто състав г-жа Койчева също е участвала в миналото, тъй като е дългогодишна самодейка.

Домакините от библиотеката: "За атмосферата на празника допринесе и Бисер Енчев – потомък на опълченеца от с. Професор Иширково Енчо Тодоров. Облечен в опълченска униформа, Бисер Енчев сподели накратко информация за бореца за свобода и подчерта, че книгите на Господин Великов са били причина да потърси повече сведения за своя героичен предшественик".

Няма коментари:

Публикуване на коментар