вторник, 11 август 2020 г.

Доростолска икона ще пази къща за туристи в Балкана край град Елена


На снимката:
Виолета Атанасова връчва на Мария Корчева силистренските подаръци

На собствениците на Къща за гости "Турлата" в село Мийковци край град Елена от името на Туристическо дружество "Дочо Михайлов" Силистра бе връчен екземпляр от иконата "Доростолски мъченици" в знак на благодарност за оказоното гостоприемство по време на 4-дневен тур на група силистренци.

В мини тържеството, осъществено в края на пребиваването на добруджанци в балкана, духовният подарък бе допълнен с характерен за силистренци малък "жест" - към всяка материална придобивка, в случая изпълнена и с непреходна духовност, да има и типичен за района еликсир от вездесъщата кайсиева ракия. 

Иконата бе дадена, за да пази отсега нататък всички гости на туристическото средище, създадено преди двадесетина години в малкото село с осем махали край него. Тя бе осветена преди няколко години по време на първия празник в чест на мъчениците на християнската вяра, преминал с участието на патриарх Неофит в крайдунавския град.

Група членове на Туристическо дружество "Дочо Михайлов" Силистра осъществи в периода 7-10 август поредната си проява, вписана от календарния план за 2020 г. Близо 20 души пътуваха до град Елена, базирайки се в Къща за гости "Турлата" в село Мийковци (село с постоянно живеещи 28 души, но с 8 махали наоколо), за да реализират две пеши разходки - до вр. "Чумерна" (1 536 м.) и по еко пътеката край Усое (с природни образувания като "Костенурките", "Светилището", "Сенчени скали" и др.). 


В програмата още - забележителностите в балканския град, прочут в историята със своя принос за образованието и културата по времето на Възраждането и след това: - комплекс "Даскалоливница", два православни храма; Къща музей "Иларион Макариополски" (забележителен архитектурен паметник, разположен върхе300 кв.м. застроена площ, който е на повече от 3 века, плюс уникална чешма на близо 270 години; природен обект "Водопада" (за съжаление - без вода; Мемориален комплекс "Вълчан войвода" (с паметник на славния хайдутин, чието съкорвище все още се търси), който е близо до язовир "Йовковци" (той слава богу е "воден"), за да приюти на голяма поляна друг нов и посещаван туристически обект, получил названието "Български Стоунхендж" - на това място, изпълнено с енергията на вековете, върху обработени камъни са изписани философски защитени чмисли и цитати на български патриоти, на творци и на видни личности, оставили трайни следи в съзнанито ни със своето прозрение за света.

Пътьом към град Елена силистренци посетиха и комплекса "Мини България" в град Велико Търново, в който за съжаление още няма силистренска забележителност сред 80-те макета на сгради, манастири, туристически перли от групата на "100-те". Повечето от тях са от преди освобождението на България от османско робство, от времето на Царска България след него, както и придобивки в годините на соцпериода до 1990 г.


Няма коментари:

Публикуване на коментар