понеделник, 17 август 2020 г.

Света литургия и курбан предстои за 400 г. на арменската църква в Силистра

Най-старият арменски храм в България, намиращ се в Силистра и носещ името на Света Богородица (Сурп Аствадзадзи), навършва 400 години от своето изграждане. Според покана на настоятелството с председател Екатериан Тодорова - на 23 август с участието на свещеник от Русе ще бъде честването на годишнината, за която свидетелства камък  с надпис на века. 

В програмата: в продължение на 2 часа (11-13 ч.) ще има специална празнична литургия, каквато е традицията, както и курбан за здраве и благоденствие. Редкият по съдържание и изпълнение стенопис в църквата е реставриран през 1990 г. от силистренския художник Карен Маркарян. Интересен е и дървеният купол на църквата, прочута със своята акустика, благодарение на хитроумни идеи на строителите.

Преди повече от 10 години години в двора на храма е изграден паметник с вечен огън, край който всяка година през м. април се отбелязва геноцидът над арменския народ в рамките на Османската империя, след който не малка част от него намират в България втората си родина, включително и в Силистра. 

На арменската общност в града преди време краеведът Иван Занов посвети книгата „Арменците в Силистра - минало и съвременност”, което на практика е първото изследване за живеещите в крайдунавския град арменци. Преди 10 века областен управител в древния Доростол е бил Джоджик, който е с армено-грузински произход. Освен творци, търговци, аптекари, часовникари, бижутери, арменската общност в града е имала и общественици, вкл. общински съветници в местния законодатален орган, както и служители на отговорни позиции в различни администрации.

Няма коментари:

Публикуване на коментар