понеделник, 8 юли 2019 г.

Бесарабските българи походници преминаха и през Крайдунавска Добруджа


Майсторът по резбарство и други древни занаяти Виктория Денева, живееща в град Алфатар,  покани  бесарабските българи Владимир Магла, Нина Топалова, Сергей Войняк и Александр Романеско, които по линия на Фонд Български дух“ проведоха поход в България по пътя на техните деди при изселването им през 1829 г. 

Целта на начинанието бе за 12 дни ентусиастите да изминат 515 километра по пътищата на България и Молдова, като маршрутът им преминава през Нова Загора, Стара Загора, паметника на връх Шипка, Габрово, Велико Търново, Дряновския и Преображенския манастир, Бяла, Русе, Тутракан и Силистра, а финалната дестинация е областта Тараклия в Молдова. 

За старт на инициативата бе избрано село Ботево или постарому Чомлеккьой, защото оттам произхожда родът на Владимир Мъгла – един от участниците в проявата, а също и прадедите на повечето жители на бесарабското село Троица от Леовски район в Молдова.

Денева: „Посрещнах гостите да отпочинат и пренощуват в нашия дом, още преди да започнат пътуването си.  От Движение Възраждане в Силистра се погрижиха за гощавката им. Разведох ги да разгледат културните забележителности на Силистра, нагостихме ги в ресторант на брега на Дунава, след което ги изпратих по живо-по здраво към следващата им спирка, която беше в гр. Добрич. Това не е първият път, в който ни гостуват бесарабски българи. Като цяло се стремим да поддържаме добри отношения с тези наши родственици на чисто човешко ниво, за разлика от държавното.

В профил във Фейсбук участниците споделят: „Видео, снимки и текстове бяха наблюдавани и прочетени от нашите сънародници, бесарабски българи, живеещи в Молдова и Украйна поколения наред, наши роднини и приятели, които сега са в Русия, Германия или Англия. Много от тях никога не са били в България, особено представители на по-старото поколение, и за тях нашата кампания беше възможност да видим такава различна България и нейните жители на практика със собствените си очи. По целия път се опознавахме – ние, бесарабските българи и българите, които живеят в България. Има какво да си кажем и важното, че искаме да се чуваме. Така както стана в с. Ботево, откъдето преди 190 години се изселиха са всичките до един жители, намирайки ново огнище в Молдова и Украйна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар